Ko sve traži status stalno zaposlenog u Parlamentu BiH?

555

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici razmatraće 26 zahtjeva novoizabranih državnih parlamentaraca za sticanje statusa stalno zaposlenog poslanika.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njena dva zamjenika Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović na sutrašnjoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatraće osnivanje poslaničkih klubova i to klubova SNSD-a, Srpskog kluba, SDS-a i PDP-a, SDP-a, HDZ-a, DF-a i SDA.

Na dnevnom redu naći će se i 26 zahtjeva državnih parlamentaraca za sticanje ili produženje statusa stalnog zaposlenog parlamentaraca. Zahtjeve za sticanje statusa podnijeli su parlamentarci koji nisu bili poslanici u prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić, Branislav Borenović, Mirjana Marinković-Lepić, Mijo Matanović, Nermin Nikšić, Nada Mladina, Jakov Galić, Dženan Đonlagić, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra, Vlatko Glavaš, Obren Petrović, Zlatan Begić, Zukan Helez i Darijana Filipović.

Zahtjeve za produženje statusa podnijeli su Predrag Kožul, Nikola Lovrinović, Damir Arnaut, Nebojša Radmanović, Saša Magazinović, Borjana Krišto, Safet Softić, Halid Genjac, Staša Košarac i Šemsudin Mehmedović. Riječ je o poslanicima koji su u prošlom sazivu bili poslanici ili delegati u Predstavničkom domu ili Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zahtjeve za naknadu troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici podnijeli su Mirjana Marinković-Lepić, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Zukan Helez, Nebojša Radmanović i Darijana Filipović.

Podsjećanja radi, neto plata državnih parlamentaraca kreće se oko 4 500 KM s tim što poslanici i delegati na kraju mjeseca, sa svim naknadama, “izađu” i na 6 000 KM.

Kako su mediji ranije pisali, na spisku 50 najplaćenijih državnih funkcionera 2017. godine nalazilo se čak 25 zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA