Ko je probušio svemirsku stanicu “Sojuz”?

411

Ruski kosmonauti Oleg Kononeko i Sergej Prokopjev su uspjeli, po svemu sudeći, da odgonetnu enigmu kako je nastala rupa na Međunarodnoj kosmičkoj stanici “Sojuz” zbog koje vazduh curio napolje.

Dva ruska kosmonauta su u otvorenom kosmosu čak sedam sati tražili uzroke povrede tijela “Sojuza”. Problem je nastao 30. septembra kada su instrumenti pokazali da iz kosmičke stanice curi vazduh. U to vrijeme na Međunarodnoj kosmičkoj stanici je bilo šest kosmonauta. Postojala je realna opasnost da za 18 dana kosmički brod ostane bez vazduha. Na sreću, kosmonauti su uspjeli da zalijepe rupu.

Tada je bilo utvrđeno da je rupa bila prečnika dva milimetra na zidu “Sojuza MS-09”. Inače rupu je otkrio kosmonaut Evropske agencije Aleksandar Herst a potom su kosmonauti poslali na zemlju sliku te rupe. Eksperti su utvrdili da je rupa najvjerovatnije napravljena bušilicom. U velikoj raspravi ko je mogao napraviti rupu, radnici u raketnoj korporaciji “Energija” ili kosmonauti, iznosile su se razne verzije.

Rukovodioc korporacije “Roskosmos” Dmitrij Rogozin je čak rekao da nije isključeno da je rupu napravio neko od kosmonauta. Bila je formirana posebna komisija koja je utvrdila da nije bila “fabrička greška” što je značilo da nije nastala u fazi sklapanja u korporaciji “Energija” u podmoskovskom Koroljovu.

Do sada se još ne zna jesu li u filteru, u odjeljenju gdje su bili kosmonauti, pronađene čestice aluminijuma što bi trebalo da znači da je neki kosmonaut napravio rupu. Ipak, glavni dokaz je trebalo da bude snimak rupe sa spoljne strane koji su mogli da naprave kosmonauti tek kada izađu u otvoreni kosmos.

Sada su kosmonauti uzeli otiske i neku crnu masu koju treba da analiziraju eksperti na zemlji kad 20. decembra stigne kosmički brod. Međutim, već sada se govori da je problem nastao ipak za vrijeme montaže “Sojuza” u pogonima “Energije”. Viktor Minjenko moskovski profesor univerziteta “Baumana” i bivši saradnik korporacije “Energije” je uvjeren da je problem nastao na zemlji.

– Krivac treba da se traži u montažnom pogonu, a ne među kosmonautima – kategoričan je profesor Minjenko.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA