Klimatske promjene su sve većem broju država pitanje života i smrti!

341

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je danas da je svijet “u velikom problemu zbog klimatskih promjena” na početku konferencije o ovoj temi u Poljskoj.

– Za mnoge ljude, regione i države, ovo je već pitanje života i smrti – rekao je Guteres predstavnicima blizu 200 država koje učestvuju u ovom godišnjem skupu, koji se ove godine održava u poljskom gradu Katovice.

Guteres je rekao da svijet i dalje “ne čini dovoljno da bi spriječio nepovratni i katastrofalni poremećaj klime”.

– Vrlo je važan značaj kolektivne privrženosti većoj akciji i većoj ambiciji radi sprečavanja globalnog klimatskog haosa – rekao je on.

U naredne dvije sedmice delegati će raditi na izradi pravila za realizaciju Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Veći dio napora usmjeren je na obustavljanje emitovanja gasova zbog kojih se planeta sve više zagrijava, prvenstvneno ugljen-dioksida.

Guteres je naglasio da je situacija ozbiljna i da nema dovoljno vremena za “neograničene pregovore” o ovom pitanju. On je napomenio da naučna istraživanja sugerišu da bi zagrijavanje Zemlje moglo da dostigne 1,5 stepni Celzijusovih do 2030. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA