Katolički vjernici danas proslavljaju Božić

463

Rimokatolička crkva, i sve hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru, danas slave Božić.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u svojoj ovogodišnjoj božićnoj čestitki poručio je vjernicima kako slaviti Božić znači prepoznati Božiju blizinu i u njoj naći izvor snage i nade.

– U Isusu nađimo uporište za čuvanje porodičnog gnijezda, rađanje i vaspitanje djece, za vjernost u braku, za međusobnu slogu i zajedništvo, za snagu praštanja i pomirenja, te živimo u njegovoj ljubavi. U tom duhu, na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo i neka vam je srećna i blagoslovljena Nova 2019. godina – čestitka je koju je uputio kardinal Puljić.

Svetu misu ponoćku u banjalučkoj katedrali predvodio je pomoćni biskup banjalučki, Marko Semren, koji je prisutnim vjernicima ukazao na značaj Božića, koji nije samo datum nego, kako je rekao, predstavlja početak.

– Postoji Božić onih koji idu da kupuju i troše novac na razne stvari za vrijeme ovog praznika, ali u tom Božiću nema Gospoda. Postoji i Božić onih koji u to doba godine putuju na neka daleka i egzotična mjesta, ali ni u tom Božiću nema Gospoda jer oni bježe od svojih najmilijih. Pravi Božić je početak i tako ga treba shvatiti – rekao je Semren.

Brojni su običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje za ovaj praznik, ali srž svakog je da je to vrijeme predviđeno za porodicu i molitvu. Ranom zorom vjernici odlaze na misu, a potom slijedi zajednički ručak za koji se pripremi bogata trpeza koja je nezamisliva bez pečenja i brojnih gurmanskih jela.

Danas Božić slave i mnogi nehrišćani kao tradicijski porodični praznik kada se daju i primaju prigodni darovi.

Uz slavlje Božića razvili su se brojni običaji poput kićenja božićnog drveta na Badnjak, odlaska na misu ponoćku, pjevanje božićnih pjesama i pokloni.

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti redakcija SrpskaCafe-a želi srećan Božić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA