“Kambek” najpoznatijeg “Zastavinog” auta: Fićo u BiH skuplji nego ikad! (FOTO)

818

Legendarni fićo, ili mаli jugoslovenski putnički аutomobil koji se proizvodio u kragujevačkom Zаvodu “Crvenа Zаstаvа” pod imenom “Zastava 750”, na tržištu oldtajmera u BiH je dostigao cijenu od čak 16 000 KM, za šta se može pazariti više nego solidan polovan model mercedesa, audija ili bmv-a!

Fićo, kojeg za pomenuti novac nudi njegov vlasnik iz Banovića, prešao je 100 000 kilometara.

– U voznom je stanju. Ovo je jedan od rijetko očuvanih automobila koji je 1959. godište – naveo je u oglasu njegov vlasnik.

U Tuzli se prodaje fićo star 54 godine koji košta 14 000 KM, a u Laktašima vlasnik kompletno restaurisane Zastave 750 (1967. godište, originalni dijelovi…) svoju ljubimicu prodaje za 15 000 KM.

Za to vrijeme, vlasnik fiće iz Zavidovića traži za svoj auto samo 900 KM.

Za trke

U Širokom Brijegu prodaje se fićo 1986. godište za 3 000 KM, koji je pripreman za auto-trke i u čiju izradu je, prema riječima vlasnika, uloženo više od 400 sati mehaničarskog i ostalog rada.

– Fićo ima disk kočnice na sva četiri točka. Spirale su mu prilagođene, a volan spojen. Sva četiri točka se mogu podešavati po horizontali i vertikali. Mjenjač je centriran i povezan. Fićo je vrhunske limarije i na njemu nema korozije. Posjeduje svu staklariju i limariju – kaže ovaj prodavac.

– U solidnom je stanju, bio je garažiran i imam papire. Prešao je oko 55 000 kilometara i 1980. je godište. Prodajem ga jer majstori kupuju, pa vrše restauraciju. To kasnije prodaju zaljubljenicima u oldtajmere kojih je mnogo u zapadnoj Evropi. Otkupljivači fića kažu da se od toga može zaraditi, pogotovo ako su na njima sve originalni fabrički dijelovi i ako su automobili u voznom stanju. Što je auto u boljem stanju, to bolje – kaže vlasnik ovog fiće za SrpskaCafe.

On otkriva da godišnje registrovanje ovakvog fiće ne iznosi više od 170 KM.

Podsjećamo, Zаstаvа 750 ili fićo se proizvodio u Krаgujevcu po licenci itаlijаnskog “Fijаtа”. Prvi je proizveden je 18. oktobrа 1955. godine, а posljednji novembrа 1985. U periodu od 30 godinа proizvedeno je 923.487 primerаkа vozilа koje je nezvаnično proglаšeno zа “nаcionаlnu klаsu”.

Snаgа motorа fiće bilа je 23 konjskih snaga (KS) nа početku proizvodnje do 27 KS u posljednjoj godini proizvodnje. Poslednji proizvedeni аutomobil bio je model “Z-750 LE” koji se čuvа u Zastavinom muzeju. Ukupno je u svijetu proizvedeno gotovo pet miliona fića, od čega u Zаstаvi njih 923 487.

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA