Bilo kakva revizija teme sa naslovom “Banjalučka klupska scena – zima 2018”, u muzičkom pop rok kontekstu, vrlo lako bi se našla u vrhu konkurencije najkraćih pisanih formi. Po onima najzajedljivijima, ne bi otišla dalje od samog naslova.

Čak i ako bismo ostavili po strani činjenicu da dobar dio lokalnih muzičara stavlja pod ogromni znak pitanja sam pojam “scena”, situacija nije ni najmanje ružičasta. Štaviše, prije bi se moglo reći da vlada (0)51 nijansa sive, što barem ostavlja toliko prostora da nije sve potpuno crno. Ako je to uopšte za utjehu.

Istovremeno, banjalučka muzička scena, u užem smislu, i to ne samo u zimskom periodu, nešto je kao pandan novčanici od 500 evra – svi znaju da postoji, ali je niko nije vidio. I dok grad kuburi sa nedostatkom klubova ornih i/ili uslovnih za poštenu svirku (govorimo o autorskim projektima, naravno), onaj dio zainteresovane publike se zbija po jednocifrenom broju kafana i barova sa bilo kakvim rok/art predznakom, dok rezignirano mantra da situacija po pitanju scene nikada nije bila gora. Stoga ne čudi što su takva mjesta preuzela nezahvalan i mučno težak zadatak održavanja živog mrtvaca na aparatima. I koliko god im se treba nakloniti i podržati ih zbog skoro pa ludačkog entuzijazma da konzumentima nešto alternativnijih nota ponude adekvatan sadržaj, treba razumjeti da će ih fizičke (i finansijske) prepreke uvijek sputavati – par kvadrata se nikakvim čudom ne može pretvoriti u nekoliko desetina potrebnih.

I dok su svirke (sada već bez obzira na kvalitet) svedene na nivo incidenta, duh ovakve muzike se pokušava održati slušaonicama – pogađate već – na istim mjestima.

Shizomantra

Tim više se cijene muzičke eskapade, baš kao ona koja se zbila proteklog vikenda, daleko od gradskog jezgra. Preciznije, mjesto zločina je bila (ne)popularna industrijska zona fabrike Incel, među čijim ruševinama se, za kraj godine, uglavio jedan od nastupa zaista vrijedan pomena.

Pod zastavom i krovom DKC Incel, cjelovečernji muzički set su podijelili banjalučki domaćini okupljeni pod imenom Shizomantra, koji su ovoga puta ugostili noise pop atrakciju, bend Artan Lili iz Beograda.

Da ovo bude čistokrvna i kvalitetna rok zabava, bili su zaduženi svi gore navedeni faktori, pa se “odjednom” lako premostio i taj prečesto spominjani problem – plaćanje ulaznice. I koja, ako ćemo pravo, nije bila skupa, a ovo nije tek puki subjektivni stav, jer je hala u kojoj je smješten DCK Incel bila već poprilično ispunjena kada su na binu stupili momci iz grupe Shizomantra.

Shizomantra

Preduga koncertna neaktivnost, nauštrb, kreativnog i radnog procesa, zatim neplaniranih personalnih izmjena i, na koncu, proba, na kraju se ispostavila kao odlična investicija potrošenog vremena. Shizomantra, koju čine Milan Tica (gitara), Saša Kukolj (gitara), Aleksandar Žeželj (bas) i Dejan Bošković (bubanj), tokom sat vremena je pokazala dosljednost u misiji promovisanja instrumentalnog izraza, čiju osnovu grade na žanrovima kao što su post-rock i psychedelic rock.

Banjalučani su kratkim i živopisnim nastupom, u muzičkom smislu, dokazali da uživaju bezrezervnu podršku svojih sugrađana, koji su ih oduševljeno pozdravljali ovacijama, i istovremeno pokazali da mogu da stanu na crtu mnogo poznatijim regionalnim imenima, bez obzira na izostanak vokalnih dionica. Naime, česta je i paradoksalna pojava da to vrlo lako može da stvori barijeru između izvođača i šire publike, što se grupi Shizomantra nije ni moglo desiti, ponajprije zahvaljujući nenametljivom, ali sveprisutnom i konzistentnom gruvu, koji je vezivno tkivo svih njihovih komopozicija sa oba EP izdanja. Ukoliko vam je ovaj bend nekako prošao ispod radara, ovdje možete ispraviti grešku.

Artan Lili

Na ovako pripremljen teren stigli su Beograđani, koji su iskusno i samouvjereno preuzeli binu od Shizomantre. Artan Lili i lokalna publika su stari znanci, pa je i njihov nastup protekao u još jednom iskrenom, prijateljskom susretu, koji su Romana Slačala (vokal), Bojan Slačala (bas), Marko Ajković (bubanj) i Ivan Skopulovič (gitara) iskoristili da na okupljene rafalnom paljbom prospu čitav redenik prepoznatljivih hitova, nastalih tokom njihovog petogodišnjeg stvaralaštva, a koje zaista nema potrebe nabrajati.

Pored fantastične atmosfere, Artan Lili i Shizomantra su, zapravo, uradili jednu veliku stvar, a to je da su uspjeli da za svega par časova svirke pobiju sve ono čime se godinama negativno etiketira banjalučka publika – da je inertna, nezainteresovana, hladna, prekritična i da odbija da podrži autore koji ne dolaze iz mainstream miljea.

Ilustracije radi, ta ista publika završila je na kraju koncerta na bini, rame uz rame sa članovima grupe Artan Lili.

Artan Lili zajedno sa publikom na bini

To što su dokazali da je situacija upravo suprotna, možda je i najbolja poruka za kraj godine svima onima koji u rukama drže pomalo zarđale dijelove mehanizma, pomoću kojih se može povezati, sastaviti i u pogon staviti stroj iz prve rečenice. Njima je vjerovatno ponajviše i namijenjen ovaj tekst; uvod kao skup crtica o kojima se treba razmišljati, a kratka slika nastupa kao izvještaj sa lica mjesta, koji pokazuje kako to praksa može da isprati, samo ako se stvari poslažu pravim redoslijedom i postave na realne osnove.

Tek tada bi se možda moglo razmišljati o svim mogućim benefitima za sve strane koje bi se upustile u ponovno kreiranje klupske muzičke scene, pa bi se možda i onih 500 evra češće viđalo.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.