Kako se motivisati za vježbanje?

370

Donosimo vam četiri bazna savjeta kojih se trebate pridržavati ukoliko želite da vaši napori uloženi u redovno vježbanje urode plodom.

U pojedinim trenucima ljudima je potrebna dodatna motivacija kako bi započeli vježbanje. U slučaju da bezrazložno preskočite samo jedan trening, postoji velika vjerovatnoća da ćete se ulijeniti i na taj način započeti negativnu seriju izbjegavanja vježbanja.

Zašto radite vježbe?

Vrlo je loš znak ako ni sami ne znate zašto ulažete svoje vrijeme i ogroman napor u trening. Najprije trebate sebi jasno predočiti zašto trenirate i čvrsto se trebate držati predviđenog plana i programa. Osim zdravog tijela, redovan trening poboljšava intimni život čovjeka i smanjuje stres.

Trenirajte s prijateljem

Stručnjaci s Univerziteta Dominican dokazali su kako je vježbanje s prijateljem mnogo bolja opcija od individualnog vježbanja. Oni tvrde da ljudi manje preskaču treninge ako imaju obavezu da s nekim treniraju, a treniranje s prijateljem predstavlja i odličan vid zabave.

Jasan cilj

Isto tako, prije svakog početka vježbanja trebate sebi postaviti jasan cilj koji želite da postignete. Moguće je povremeno i mijenjati razloge zašto trenirate, ali uvijek morate imate jasno definisan cilj.

Izbjegavajte poređenja

Postoji veliki broj fitness influensera na Instagramu koji imaju savršeno isklesano tijelo. Poređenje s ovom vrstom internet zvijezda nije baš najpametnija opcija s obzirom na to da oni mogu negativno uticati na vaše samopouzdanje. Zato, oprezno s internetom!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA