Kako da vam se ispune ponoćne želje

418

Novogodišnje želje mogu da budu velike ili male, simbolične ili vrlo praktične. A, ukoliko želite da vam se ispuni bar jedna, probajte sa nekim starim, sujevernim ili šašavim “receptima”.

Možda se i ne ostvaruju, ali je lijepo u njih vjerovati. Novogodišnje želje mogu da budu velike ili male, simbolične ili vrlo praktične.

Rusi vjeruju da bi trebalo da napišete želju na papiru, a potom da ga spalite, ostatke ubacite u šampanjac i tačno u ponoć popijete. Važno je, kažu, da se želja ispiše grafitnom olovkom i papir sklopi tačno četiri puta, a potom zapali upaljačem, šibicom ili plamenom svijeće.

U nekim kulturama ljudi prave šešir od papira, kartona ili novina, a onda u njega ubacuju papiriće sa ispisanim željama. Kada otkuca ponoć, tiho izgovaraju šta su poželeli, a šešir čuvaju sve dok im se željice ne pretvore u stvarnost.

Ako vidite da neko do vas u ponoć skače visoko i u sebi nešto izgovara, vrlo je vjerovatno da slijedi neko davno vjerovanje. A po njemu, tačno tako treba – da se skoči najviše što se može i prošapuće želja. Sutradan se na papiriću ispiše 12 snova, od običnih do najvećih. Trinaesti papirić se ostavi prazan, pa se presavije napola i ostavi ispod jastuka. Ujutru, bez gledanja, izvlači se jedan od njih i baš ta želja će se ispuniti. Ukoliko bude izvučen prazan papirić, znači da sudbina priprema neko iznenađenje…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA