Kirk Daglas, jedna od tri žive legende sa spiska najslavnijhih glumaca zlatnog doba Holivuda, danas slavi 102. rođendan.

Uz rame Daglasu su, prema rangiranju Američkog filmskog instituta, Sofija Loren (84), te Sidni Poatje.

– Toliko je netrpeljivosti… Želim da ljudi jedni prema drugima budu ljubazniji i da pokazuju više poštovanja – objelodanio je Kirk svoju rođendansku želju, dodajući da će rođendan da proslavi u krugu porodice i prijatelja, među kojima su Stiven Spilberg, Ron Majer i Džefri Kacberg.

Daglas je najpoznatiji po ulogama u “Spartaku” (1960), kao i u “20 000 milja po morem” (1954). Kirk je u svojoj bogatoj karijeri tri puta osvojio Oskara, kao i počasnog Oskara 1996. godine za životno djelo, odnosno za kreativni i moralni doprinos filmu.

Rođen je kao Isur Danilovič 1916. godine u Njujorku. Njegovi roditelji su bili jevrejski imigranti koji su izbjegli iz današnje Bjelorusije. Isur je 1941. godine, nakon što se pridružio američkoj mornarici, promijenio ime u Kirk Daglas, a služio je u vojsci tokom Drugog svjetskog rata.

Sofiju otkrili na izboru za Mis

Sofija Loren je rođena kao Sofija Vilani Ćikolone 1934. godine u Rimu, i jedna je od najpopularnijih glumica italijanskog porjekla koja je osvojila Holivud.

Bila je prva glumica koja je dobila Oskara za film napravljen na stranom jeziku 1962. godine. U pitanju je ostvarenje “Ćoćara” Vitorija de Sike. Njen talenat je otkriven kada je kao tinejdžerka učestvovala u izboru za Mis.

Glumila je rame uz rame sa Kerijem Grantom, Marlonom Brandom, Čarlijem Čaplinom, Piterom O'Tulom i mnogim drugim imenima koji su oblikovali istoriju filma dvadesetog vijeka.

Glumila je ukupno u 95 filmova, a osvojila 65 nagrada, uključujući pet Zlatnih globusa i dva Oskara (jedan je bio za Životno djelo 1991 godine).

Bila je udata za producenta Karla Pontija. U braku su proveli 41 godinu postavši jedan od najstabilnijih brakova u svijetu filma ikada. Bili su zajedno sve do producentove smrti, a Sofija se nakon toga više nikada nije udavala, iako je važila za jednu od najseksipilnijih dama Holivuda.

Prvi crnac sa Oskarom za najboljeg glumca

Oskarovac Sidni Poatje rođen je u Majamiju 1927. godine. Najpoznatiji je po filmovima “Džungla na školskoj tabli”, “U vrelini noći” i “Bjekstvo u lancima”.

Oskara je osvojio 1964. za film “Poljski ljiljani”. Dobio je počasnu nagradu Akademije 2001. za doprinos američkoj kinematografiji. Ostaće upamćen i kao prvi crnac u istoriji koji je osvojio Oskara u kategoriji za najboljeg glumca.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA