Izetbegović: Za sada nema dogovora o koaliciji

366
Foto: Tanjug

Predstavnici SDP-a BiH, Demokratskog fronta i Naše stranke nisu danas u Sarajevu postigli dogovor sa delegacijom SDA o eventualnoj saradnji na konstituisanju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima da je ta stranka dala kvalitetan prijedlog programa formiranja koalicije koji može služiti kao osnova za izradu programa.

On je naveo da naredne četiri godinu pružaju mogućnost da BiH ostvari najveći iskorak.

– Da li smo danas nešto uspjeli dogovoriti? Za sada nismo. Insistiramo da vlast čine pobjedničke stranke. Na drugoj strani, BH-blok izbjegava koaliciju sa etničkim strankama u šta uključuju i SDA – rekao je Izetbegović.

On smatra da vlast na nivou BiH treba da čine SDA, HDZ, SNSD, SDP, DF i Naša stranka, mada sa tim BH-blok nije saglasan.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je rekao da su delegacije otvoreno razgovarale o brojnim temama.

– Razgovaraćemo i s drugim strankama koje iskažu interes. Danas smo dobili program SDA i mi smo se unutar BH-bloka dogovorili da izradimo programske principe – rekao je Nikšić.

On je dodao da će insistirati na tim principima bez obzira na to bili vlast ili opozicija, ili ukoliko podrže manjinsku vlast.

Nikšić je naveo da BH-blok otvoreno neće koaliciju sa etničkim strankama, ali da je ključan program, odnosno da će na osnovu njega odlučiti da li će podržati novi saziv vlast.

– Razgovaraćemo sa svim strankama kako bi eventualno došli do programa iza kojeg će stajati široka koalicija, pa čak i stranke koje ne budu dio te vlasti – rekao je Nikšić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA