Inspektoru SIPA-e Darku Marčetiću određen pritvor

416

Sud BiH je odredio pritvor inspektoru SIPA-e Darku Marčetiću i mjere zabrane Adnanu Aličiću.

Pritvor je Marčetiću određen zbog bojazni od uticaja na svjedoke, prikrivanja ili uništavanja dokaza. Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec računajući od dana hapšenja, odnosno do 6. januara 2019. godine ili do nove odluke Suda.

Osumnjičenom Adnanu Aličiću Sud je odredio mjere zabrane, i to zabranu putovanja, zabranu sastajanja sa određenim osobama, te obavezu javljanja određenom državnom organu.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora, a najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti ovih mjera vršit će se svaka dva mjeseca, a osumnjičenom se može odrediti pritvor ukoliko ne bude postupao u skladu sa svim izrečenim mjerama zabrane.

Iz Suda BiH navode da je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je Darko Marčetić počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo iznuda, a Adnan Aličić krivično djelo iznuda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA