Ima li rješenja: Makron se sastao sa predstavnicima sindikata

357

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je održao sastanak s predstavnicima sindikata u cilju pronalaska rješenja za krizu koju su izazvali “žuti prsluci”.

Sastanku sa čelnicima sindikata radnika i državnih službenika, koji je trajao skoro četiri sata, prisustvovali su premijer Eduard Filipe, državni ministri, predsjedavajući državnog parlamenta Ričard Feran i predsjednik Senata Žerar Laršer.

Generalni sekretar Francuske demokratske konfederacije rada (CFDT) Loren Berger je nakon sastanka rekao da se zemlja nalazi u ozbiljnoj krizi, dodajući da se što prije mora pronaći adekvatno rješenje.

Predsjednik Francuskog udruženja poslodavaca (MEDEF) Džefri Rou de Beziu je kazao da je vrlo važno smanjiti poreze u cilju pronalaska rješenja.

Generalni sekretar Sindikata radnika Iv Vejrier je istakao da ih je Makron pažljivo saslušao, napominjući da rezultate sastanka očekuje već večeras kada će se predsjednik obratiti javnosti.

Ministarka rada Muriel Penikud je izjavila da će predsjednik Makron večeras dati važne izjave kojima će umiriti nezadovoljstvo “žutih prsluka”.

Podsjetimo, Makron će se večeras u prenosu uživo obratiti javnosti u vezi s posljednjim dešavanjima u zemlji.

“Žuti prsluci” odavno očekuju da se predsjednik zemlje obrati javnosti i da udovolji njihovim zahtjevima.

Protestima održanim u subotu u Francuskoj prisustvovalo je 136 000 ljudi, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje. U saopštenju se navodi kako je u neredima do kojih je došlo tokom protesta, koje su organizovali “žuti prsluci”, privedeno 1 220 osoba.

“Žuti prsluci”, uprkos pozivima vlasti na otkazivanje demonstracija i saopštenja da je suspendovana odluka o povećanju cijena goriva, nastavljaju organizovati proteste širom zemlje, prvenstveno u Parizu, koji su usmjereni protiv ekonomskih i političkih politika francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njegove administracije.

Ranije je saopšteno da je planirano povećanje cijena goriva, što je bio povod za organizovanje protesta, prolongirano za 2019, ali demonstranti smatraju da to nije dovoljno pa su najavili nove proteste.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA