Haradinajevo “NE” Briselu: Prošlo je vrijeme uslovljavanja!

460

Premijer privremenih prištinski institucija, Ramuš Haradinaj, i formalno je odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umjesto UNMIK-a vodi Kosovo sa zvjezdicom.

– Prošlo je vrijeme kada su takva pitanja mogla biti riješena uslovljavanjem – piše Haradinaj šefici evropske diplomatije, Federiki Mogerini.

Pismo je GazetaExpres objavila neposredno uoči sastanka tzv. kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima, a na temu kosovskog SSP.

– Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen – piše Haradinaj.

Mogerinijeva, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rješavanja tarifnog problema sa Srbijom, a prije današnje sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu.

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svjestan realnosti.

Enver Hodžaj, zamjenik premijera privremenih prištinskih institucija izjavio je danas, nakon trećeg sastanka Savjeta za S SP u Briselu, da će građani tzv. Kosova ovu godinu zapamtiti po odbijanju EU da ispuni dato obećanje o viznoj liberalizaciji.

– Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum – naveo je Haradinaj.

S tim u vezi, on podsjeća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,”Republike Kosova i Republike Srbije”, koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između “dvije zemlje”.

Haradinaj navodi i da vjeruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorištena za unapređenje stavova i ambicija.

Uz uvjerenje da je rješenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

Otkazana konferencija za novinare Mogerini i Hana sa Haradinajem

Konferencija za novinare čelnika Evropske komisije, Federike Mogerini i Johanesa Hana, sa tzv. kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem danas je u Briselu otkazana pošto je Haradinaj grubo odbio predlog EU da se povuče stopostotna carina na uvoz robe iz Srbije i BiH, rekli su novinarima izvori Savjeta ministara EU u Briselu na završetku zasijedanja Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo.

Sam sastanak, prema ovim izvorima, počeo je bez formalnih pozdrava i rukovanja u sasvim suženom sastavu i potom je nastavljena sjednica Savjeta u prisustvu svih učesnika.

Zvaničnici Evropske komisije su najavili da će o ishodu zasijedanja Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo biti izdato saopštenje.

Dopisnik RTK iz Brisela je prenio da je do otkazivanja došlo zbog atmosfere tokom susreta i zbog negativnog odgovora kosovske strane na zahtjeve EU da ukine taksu od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH.

RTK javlja da je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić kazala da je to dogovor obiju strana, što je u izjavi za RTK odbacio Haradinaj rekavši da o razlozima otkazivanja konferencije treba pitati kancelariju Mogerini.

Ovo je drugi put da je otkazana konferencija za novinare najavljena poslije sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo. Oba puta na čelu kosovske delegacije je bio Haradinaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA