Haradinaj: Priština će donijeti odluku o transformaciji BSK

346

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će Priština 14. decembra donijeti “suverenu odluku o transformaciji Bezbjednosnih snaga (BSK) u Vojsku Kosova”.

On je i dodao da ta odluka “sadrži viziju i volju građana da sačuvaju i štite zapadne vrijednosti”. On je na Fejsbuku objavio da je stav kosovskih institucija o transformaciji BSK u telefonskom razgovoru prenio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

– Informisao sam generalnog sekretara Stoltenberga da smo opredeljeni za proces tranzicije BSK, što će obezbijediti profesionalnu, multietničku i kredibilnu službu za građane Kosova – napisao je Haradinaj.

NATO je ranije saopštio da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg danas obavio telefonske razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Ramušem Haradinajem, koje je upoznao sa ishodom sjednice ministara spoljnih poslova NATO na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je u tim razgovorima naveo da bi i Srbija i Kosovo trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbjegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje.

– Sa Haradinajem sam pokrenuo pitanje o planu da se krene naprijed sa transformacijom Kosovskih snaga bezbjednosti u vojsku. Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vrijeme, da ide protiv savjeta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbjednosti bude evoluirao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti -naveo je Stoltenberg, a prenio NATO.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA