Haradinaj: Ništa od ujedinjenja Kosovske Mitrovice

418

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je odluku o ujedinjenju Kosovske Mitrovice podržao samo jedan organ, tako da gradonačelnik južnog dijela “Agim Bahtiri i Južna Mitrovica nemaju pravo ni na kakvu odluku o bilo kojoj drugoj opštinu, bez obzira na sve”.

– To je njihova volja i želja, a od institucija potom zavisi šta se radi s njima. Imamo mnogo zahtjeva, ali ne možemo svaki od njih realizovati – poručio je Haradinaj.

Bahtiri je svoju namjeru da pokrene inicijativu za “ujedinjenje Mitrovice” obznanio nakon što su gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na sjeveru dali ostavke početkom prošle sedmice. Nakon što je Skupština opštine Južna Mitrovica jednoglasno izglasala prijedlog gradonačelnika za formiranje jedne opštine koja će biti nadležna za oba dijela grada, Južna Mitrovica je taj zahtjev uputila i Ministarstvu administracije i lokalne samouprave.

Opštine Sjeverna i Južna Mitrovica osnovane su na osnovu Ahtisarijevog sveobuhvatnog plana za tzv. Kosovo. Administrativne granice opština predmet su Zakona o administrativnim granicama opština i ne mogu se mijenjati bez izmjene ovog zakona. Za izmjenu zakona potrebne su dvije trećine glasova svih poslanika Skupštine tzv. Kosova, ali i dvije trećine glasova poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA