Han stiže u Beograd i Prištinu

312

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han dolazi u posjetu Beogradu, gdje će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će nastaviti put za Prištinu.

Osnovna tema razgovora komesara Hana i u Beogradu i u Prištini biće odluka kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povlačenje ovih mjera i naglasiti potrebu za fokusiranjem na popravljanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili – saopšteno je u Komisiji.

U Evropskoj komisiji u petak su najavili da će se Han u Prištini sastati sa tamošnjim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Kadri Veseljijem kao i sa predstavnicima opozicije.

Portparolka EU Maja Kocijančić je prethodno potvrdilia da je Han zbog nametnutih mjera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja napetosti.

Iz EU su više puta naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje taksi uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je ukidanje taksi i u direktnom razgovoru sa Tačijem.

Za sada nema potvrde da će se evropski komesar Johanes Han sastati s predstavnicima Srpske liste tokom posjete Prištini, izjavio je poslanik i potpredsjednik Srpske liste Igor Simić.

Poslanici Srpske liste ostali su u zgradi kosovske skupštine tokom noći gdje čekaju Hanov dolazak, iako on uopšte nije stavio na svoj dnevni red susreta u Prištini i sastanak s poslanicima Srpske liste.

– Ono što smo dobili kao odgovor na zahtjev da se sastanemo sa njim nakon što smo započeli ovaj demokratski politički protest jeste da su oni primili poruku. Isto su nam potvrdili i predstavnici EU u Prištini – rekao je Simić.

Poslanici Srpske liste zatvorili su se u nedjelju u zgradi kosovske skupštine u Prištini, gdje će ostati do dolaska Johanesa Hana koga žele da upoznaju sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom s kojom će se suočiti srpski narod, ukoliko se taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije hitno ne povuče.

– Naša odluka je da ćemo ostati ovdje da se mirno i demokratski borimo za prava srpskog naroda, a sa druge strane, očekujemo da Johanes Han, ali i svi u EU imaju sluha za probleme s kojima se Srbi suočavaju na KiM – rekao je Simić.

Kada je riječ o taksi koja je uvedena, Simić je rekao da to znači blokadu distribucije srpskih proizvoda u srpskim sredinama.

– Ako znamo da bukvalno sve što troše Srbi na prostoru KiM dolazi iz centralne Srbije, to znači da ovih dana već imamo situaciju da klizimo ka humanitarnoj krizi zbog nedostaka hrane, lijekova. Štampe nema već 10. i 11. dan na prostoru KiM, a sama situacija je napeta – dodao je Simić.

Podsjetio je i na, kako navodi, protivpravno hapšnje sugrađana u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, napad na potpredsjednika Srpske liste Milana Radojičića, kao i na seriju drugih jednostranih poteza Prištine zbog kojih je život Srba na KiM u posljednjih nekoliko mjeseci zaista otežan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA