Han: Razočaran sam zbog odluke Prištine

508

Komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han rekao je danas u Prištini da je razočaran zbog odluke Vlade samoproglašenog Kosova da uvede stoprocentne carinske stope na robu iz Srbije i BiH, kao i da je od sagovornika u Beogradu i Prištini tražio da se fokusiraju na rješenje trgovinskih odnosa.

Han je, nakon sastanka sa predsjednikom privremene Vlade Kosova Ramušem Haradinajem, rekao da je u posljednjih nekoliko godina povećana trgovinska razmjena između zemalja u regionu i njihova razmjena sa državama članicama EU.

On je dodao da razumije problem vizne liberalizacije i da je potrebno vrijeme za rješavanje tog pitanja.

– Potrebno je strpljenje od nekoliko mjeseci da bi države članice EU donijele odluku – rekao je Han, izrazivši uvjerenje da će se to desiti 2020. godine.

Han je rekao da je izgledno da svih šest zemalja regiona budu dio EU, te da je jedno od rješenja potrebnih za članstvo to da među zemljama nema otvorenih pitanja.

Haradinaj: Taksa se ukida kad Srbija prizna nezavisnost Kosova

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da takse koje je uvelo Kosovo na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi, jer je na to bilo prinuđeno ponašanjem Srbije i BiH.

Poslije sastanka sa komesarom za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johanesom Hanom, Haradinaj je na konferenciji za medije izjavio da su razgovarali o mnogim temama među kojima su bile i dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao i o uvođenju takse od 100 odsto ističući da će takse biti ukinute kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Rekao je da je evropskom komesaru stavio do znanja da je Kosovo bilo prinuđeno da uvede taksu zbog neprekidnih smetnji koje je vršila i vrši Srbija.

Naglasio je da je Vlada Kosova opredeljena za evropske integracije, da je prioritet vladavina zakona, ostvarivanje prioriteta koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za ekonomski razvoj.

Premijer tzv. Kosova je rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da zahtjeva ukidanje viza za građane Kosova.

Haradinaj je rekao da odluka o uvođenju viza nije uperena protiv Srba, građana Kosova, niti protiv bilo koje druge zajednice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA