Gradska uprava: U Banjaluci odličan kvalitet vazduha, nema zagađenja!

576

Pored nepovoljnih vremenskih prilika i tekuće grijne sezone, kvalitet vazduha u Banjaluci je i dalje u “prvoj kategoriji” i svi posmatrani parametri su u zakonskim granicama, uz tek neznatna, povremena odstupanja, pokazuju podaci Instituta za građevinarstvo “IG”, koji obavlja ova mjerenja za Banjaluku, saopšteno je iz Gradske uprave.

Siniša Cukut iz Instituta “IG” ističe da je vazduh u Banjaluci i u proteklih sedam dana bio u prvoj kategoriji po svim parmetrima. Јedino, ali neznatno odstupanje, bilo je u slučaju mjerenja lebdećih čestica (u tabeli označeno kao PM10). Tokom 1. i 2, odnosno 2. i 3. decembra na mjernim mjestima u Centru i Paprikovcu zabilježeno je blago prekoračenje vrijednosti ovih materija, ali i dalje u granicama zakonske tolerancije. Istovremeno, na mjernoj stanici u Boriku nije bilo prekoračenja niti jednog parametra.

– Uzimajući prosjek u zadnjih sedam dana, kvalitet vazduh je po svim parmetrima bio u prvoj kategoriji – naglasio je on.


Razumjevanja radi, Zakonom o zaštiti vazduha, granična vrijednost za lebdeće čestice (PM10) propisana je na 50 mikrograma po metru kubnom, s tim da zakonska tolerancija iznosi 75 mikrograma po metru kubnom. Dakle, čak i u danima kad je bilo prekoraračenja vrijednosti lebdećih čestica, one su bile tek neznatne i u granicama zakonske tolerancije.

Gradonačenik Igor Radojičić danas je ocijeniio da su spekulacije u javnosti o navodnom zagađenju u Banjaluci potpuno besmislene i da ih najbolje demantuju podaci sa mjernih stanica.

-To što se Sarajevo ili Zenica guše u smogu, ne znači da treba Banjaluku optužiti za zagađenje. Znači, to su apsolutno besmislene priče. To što se nekome ne sviđa “Eko toplana”, koja loži drvo i koja je manji zagađivač od toplane na mazut je više politički stav – istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je naglasio da se kvalitet vazduha redovno mjeri, te da su podaci koje dostavi Institut raspoloživi na sajtu grada.

– Prema podacima, cijeli protekli mjesec kvalitet vazduha je bio u prvoj kategoriji i zaista nemamo problem te vrste koji imaju Sarajevo, Zenica ili Tuzla – zaključio je Radojičić.

Prema ugovoru sa Institutom za građevinarstvo, kvalitet vazduha mjeri se na tri lokacije, i to u naseljima: Centar, Borik i Paprikovac. Obavlja se mjerenje za devet polutanata, čija se koncentracija prati svakodnevno, a izvještaji o kvalitetu vazduha, prema ugovoru sa Institutom, objavljuju se na sajtu Grada jednom mjesečno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA