Glavobolja može biti posljedica suvog vazduha

507

Ako patite od glavobolje, vrtoglavice ili mučnine, ovih dana vjerovatno ćete prvo posumnjati na virozu ili gripu. Međutim, ako vas uz ove tegobe takođe muči iritacija očiju i nosa te suhoća kože i svrab, moguće je da vaš organizam nepovoljno reaguje na prekomjeran boravak u zatvorenom prostoru.

Umor i pospanost

Čim počnete duže vremena boraviti u prostoru sa centralnim grijanjem, poznato je da postotak vlage u vazduhu pada. Svako od nas primijetio je da u jednom trenutku počne bezrazložno kašljucati, da mu se spava, da je umoran, da mora leći i slično. Situacija je takva da u prostorijama u kojima se održava ista temperatura dolazi do gubitka vlage.

Suvi vazduh koji ostaje iritira disajne puteve, na što su posebno osjetljiva djeca i hronični bolesnici. Tokom zimskih mjeseci ljudi i do 90 odsto vremena provode u zatvorenim prostorima. Sasvim logično, bježimo od hladnoće i nepovoljnih vremenskih prilika na toplo i suvo.

Kada vlažnost vazduha padne ispod 30-40 odsto, dolazi do sušenja svega, od parketa u sobi do naše kože i sluznice. S obzirom na to da dišemo na nos, prvenstveno se suši sluznica nosa.

Razlog tome je što vlaga pokreće trepetljike čija je zadaća filtriranje bakterija i virusa u nosu. Zato, suva sluznica može biti uzrok nastanka prehlade ili gripe.

Hladnoća i kiseonik

Suvi vazduh je problem koji nije teško riješiti, no ako ste mislili da je trik u provjetravanju, moraćemo vas razuvjeriti.

Naime, vazduh koji ulazi izvana unutra je hladan, što ne znači da je on nužno i vlažan. Hladan vazduh daje prividan osjećaj vlažnosti, međutim, to ne mora biti tako. Dakle, i kad prozračimo i dobijemo kiseonik, taj vazduh i dalje treba ovlaživati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA