Gadafijev sin traži podršku Rusije za rješenje krize

343

Sejf el Islam Gadafi, sin nekadašnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija, pozvao je Rusiju da podrži plan za razrješenje libijskog pitanja.

Tass prenosi da je televizija objavila izvještaj pozivajući se na navode izaslanika Sejf el Islama koji je prošle sedmice posjetio Rusiju predvodeći delegaciju iz Libije.

Agencija napominje da u Libiji trenutno postoje dvije vlade. Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA) na čijem čelu je Fajel al Saraj i čije sjedište je u Tripoliju, a kabinet druge vlade nalazi se na istoku zemlje i uživa podršku Nacionalne Armije Libije koju predvodi general maršal Halifa Haftar.

Te dvije strane do sada nisu uspjele da postignu politički dogovor za razrješenje krize, navodi agencija.

Članovi libijske delegacije održali su sastanke sa ruskim zvaničnicima među kojima sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim i razgovarali o situaciji u Libiji i načinima za razrješenje krize i razjašnjenje pozicije Sejf el Islama.

Prema riječima njegovog izaslanika, sin bivšeg lidera Libije vjeruje da su za prevazilaženje krize neophodni dijalog o nacionalnom pomirenju koji uključuje sve zaraćene strane i transparentni izbori.

Sejf el Islam Gadafi nije se pojavio u javnosti otkako je pušten iz zatvora u junu 2017. godine, napominje agencija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA