Francuz krenuo na plovidbu Atlantikom u “buretu”

394

Francuski avanturista Žan Žak Seva planira da samo uz pomoć okeanskih struja stigne do Kariba.

Hrabri Žan se otisnuo na put preko Atlantika u narandžastoj kapsuli u obliku bureta, koristeći samo okeanske struje.

Sedamdesetjednogodišnji Seva je krenuo sa Kanarskih Ostrva i planira da stigne na Karibe za tri mjeseca. Njegova ojačana kapsula sadrži krevet, kuhinju i skladište.

Usput će ostavljati markere, kako bi okeanografi proučavali atlantske struje. Izvještaji o njegovom putovanju objavljuju se na Fejsbuk strani, a Seva je u posljednjoj poruci napisao da se bure “dobro drži”.

– Vrijeme je odlično. Krećem se brzinom od dva do tri kilometara na sat. Prognoze za vjetar su dobre sve do nedelje – rekao je Seva u telefonskom intervjuu za agenciju AFP.

Žak je bivši vojnik, a radio je i kao šumar i pilot. On vjeruje da će samo uz pomoć okeanskih struja u buretu moći da pređe 4 500 kilometara dug put do Kariba.

Bure je dugačko tri, a široko dva metra, sa prostorom od šest kvadratnih metara. Na podu postoji otvor kroz koji Seva može da posmatra ribe.

Kapsula je napravljena tako da bude otporna na talase i potencijalne napade kitova ubica. Solarni panel snadbjeva bure neophodnom strujom za komunikaciju i lociranje.

Budžet od 60 000 evra je mahom sakupio uz pomoć dobrovoljnih priloga.

– Možda stignem do Barbadosa, mada bih radije voleo da to bude neko od francuskih ostrva poput Martinika ili Gvadalupe. To bi bilo lakše za papirologiju i vraćanje bureta nazad – zaključio je ova avanturista.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA