Od jutros je u Parizu, gdje su počeli protesti “žutih prsluka”, uhapšeno preko 1 000 demonstranata pod sumnjom da su planirani nasilje ili uništavanje objekata, saopštila je uprava pariske policije.

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate.

Time je policija onemogućila “žutim prslucima” da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

“Žuti prsluci” su danas izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju “pretjeranim”, i žale što im je “onemogućeno da protestuju”.

Do Jelisejskih polja se i dalje može stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gdje je policija prije podne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, naveo je Figaro.

Pariski list je prenio i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera “žutih prsluka”, Žilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

U prestonici su zatvorene mnoge prodavnice, otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posjete. Pored uličnih demonstracija, u znak protesta blokirano je više autoputeva u Francuskoj.

U cijeloj zemlji danas su na snazi izuzetne mjere bezbjednosti, koje podrazumijevaju 89 000 raspoređenih pripadnika snaga reda od kojih 8 000 u Parizu, kako bi se spriječilo da protesti ponovo prerastu u nasilje. U prestonici su, prvi put posle više decenija, raspoređena žandarmerijska blindirana vozila s točkovima VBRG.

Tokom protesta prošle subote, treće zaredom, više stotina vozila bilo je zapaljeno u pariskim četvrtima, dok su izlozi banaka i prodavnica razbijani, a stotine demonstranata učestvovalo u sukobima sa snagama reda u Parizu, ali i u drugim francuskim gradovima.

Tada je u Francuskoj, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na ulice izašlo 136 000 demonstranata od kojih 10 000 u Parizu, 263 osobe su povrijeđene od kojih u prestonici 133, dok su 682 osobe uhapšene od kojih 412 u Parizu.

Protesti su počeli zbog planiranog povećanja cijena goriva i poreza generalno, ali su se “žutim prslucima” koji protestuju pridružile i druge grupe nezadovoljnih građana.

Proteste na francuskim ulicama možete gledati uživo, putem “strima” servisa RT:

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA