EU: Haradinaj je ugrozio dijalog sa Srbijom

439

Zvaničnici EU Federika Mogerini, Sesilija Malmstrom i Johanes Han uputili su novo pismo premijeru samoproglašenog Kosova Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Evropski funkcioneri naveli su i da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumijeva da EU i dalje smatra samo Hašima Tačija zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu, prenosi “Blic”.

Time je, ocjenjuje ovaj list, Priština praktično dobila rampu za novi pregovarači tim koji bi trebalo da predvodi Fatmir Ljimaj, potpredsjednik vlade samoproglašenog Kosova i osvjedočeni zločinac iz OVK.

Evropski zvaničnici u pismu, čiji je sadržaj danas objelodanjen u Prištini, pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je skupština samoproglašenog Kosova usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali ukazuju da EU samo Tačija smatra učesnikom u dijalogu.

Portparol EU Maja Kocijančič potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerinijeve, Hana i Malstromove upućeno Haradinaju, ali nije željela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je objelodanila “Gazeta ekspres onlajn”, ističući da evropska “trojka” u pismu najprije odbacuje Haradinajevu ocjenu, koju je iznio u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno.

Zvaničnici EU poručuju takođe da vladi u Prištini treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet.

– Snažno odbacujemo vašu ocjenu da dijalog stagnira. Umjesto toga, dijalog na čelu sa dva predsjednika obilježava i označava stalni napredak. Ovu procjenu smo podijelili sa liderima EU na Evropskom savjetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške – navodi se u pismu upućenom Haradinaju.

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u skupštini samoproglašenog Kosova važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou.

– Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsjednik izraziti u nastavku dijaloga – ističe se u pismu evropskih zvnaičnika i dodaje da je za EU dijalog jedini realni okvir za rješavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA