Dudaković i ostali izjasnili se da nisu krivi

270

General Atif Dudaković i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH izjasnili su se danas u Sudu BiH da nisu krivi za zločine protiv čovječnosti.

Jedan od optuženih bio je odsutan zbog zdravstvenih razloga.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 ljudi srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata na području Krajine 1995. godine.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH, optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi su za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima je bilo najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela određenog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz većeg broja pojedinačnih i masovnih grobnica, a za ostalima se još traga.

Dio optužnice koja tereti Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane nekadašnje Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka i prilaganjem više od 1 100 dokaznih materijala.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA