Društvene mreže izgubile povjerenje korisnika

397

Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvredljivog rječnika na društvenim mrežama, kao i izvještaja da su strani operativci koristili njihove usluge, mnogi ljudi u SAD sada su skeptični kada je riječ o prednostima društvenih medija, smatraju stručnjaci.

Zvaničnici društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svjedoče pred američkim Kongresom.

– Ovo je bila teška godina, kako za tehnološke kompanije tako i za korisnike njihovih usluga – izjavio je direktor kompanije za skladištenje podataka LatticeWork Inc. Pantas Sutarda.

Kako je istakao, direktori velikih kompanija išli su na svjedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će riješiti probleme hakovanja svojih sistema, što još nisu u stanju da urade.

Najviše se preispitivao rad Facebook-a. Taj gigant među društvenim mrežama kritikovan je poslije otkrića da je, zbog slabog nadzora, jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrijebila podatke miliona korisnika.

U proljeće ove godine, direktor Facebook-a Mark Zakerberg krenuo je na “turneju izvinjavanja”, kako su kampanju ironično nazvali Amerikanci, u namjeri da uvjeri korisnike da će kompanija ubuduće bolje štititi njihove podatke.

Firma iz Kalifornije se suočila i sa drugim problemima kada su podaci korisnika kompromitovani zbog hakovanja.

Facebook je, takođe, oštro kritikovan kada su lažni izvještaji koji su se pojavili na mreži izazvali nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki.

Zbog otkrića o propustima Facebook-a neki korisnici su napustili tu platformu i njene druge usluge kao što je Instagram.

Neki članovi američkog Kongresa obećali su da će 2019. godine donijeti federalni zakon o zaštiti podataka. Tehnološke kompanije ističu da podržavaju tu inicijativu.

Međutim, da li će novi propisi povećati povjerenje u digitalne usluge ostaje da se vidi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA