Dolazi li Mirko Šarović na čelo SDS-a?

620

Potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji još uvijek obavlja funkciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najozbiljniji je kandidat da naslijedi Vukotu Govedaricu na čelu stranke, prenose pojedini mediji iz Srpske.

Kako navodi ATV, dogovor o pomenutoj izmjeni postignut je i sa samim Govedaricom, a kao jedan od razloga se navodi i to što je visoka funkcionerka ove stranke Aleksandra Pandurević na jučerašnjem sastanku odlučila podržati Šarovića, pa su uz Govedaricu, od “zvučnijih” imena ostali samo ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i bivši lider SDS-a Mladen Bosić.

Aleksandra Pandurević

Međutim, pomenute informacije sama Pandurevićeva označila je kao “dezinformacije”.

– Nije tačno da smo na jučerašnjem sastanku odlučili da Šarović “preuzme” SDS od Govedarice. Predsjednik SDS-a je, koliko mi je poznato, sinoć bio u Gacku. Ja sam sinoć bila na večeri sa gospođom Ivankom Marković. Šarović nije bio ni sa Govedaricom, a ni sa mnom već je bio sa svojom suprugom u Istočnom Sarajevu. Dakle, mi čak nismo fizički bili na istom mjestu. Jutros sam se čula sa Šarovićem i on ni u kakvom kontekstu nije spominjao takvu vrstu priče – rekla je za Klix Pandurevićeva.

Da nije učestvovao ni u kakvim razgovorima vezano za poziciju predsjednika SDS-a potvrdio je za Avaz i sam Šarović.

– Sve su to spekulacije i ne želim ih komentarisati. Nisam vodio nikakve razgovore s Govedaricom – kazao je kratko Šarović.

Glasanje o povjerenju predsjedniku SDS-a nije na dnevnom redu ali to se pitanje, kao i bilo koje drugo, može uvrstiti na samoj skupštini.

Nemanja Vasić

Podsjećamo, Skupština Srpske demokratske stranke zakazana je za 15. decembar u Banjaluci, a sudbina predsjednika Vukote Govedarice nije na dnevnom redu. Na pitanje da li će na skupštini biti glasanje o povjerenju predsjedniku stranke Vukoti Govedarici, potpredsjednik SDS-a Nemanja Vasić kaže da to nije u predloženom dnevnom redu, ali da postoji mogućnost da to pitanje, kao i bilo koje drugo, bude uvršćeno u dnevni red na samoj skupštini.

Mediji, koji već nedjeljama najavljuju odlazak Govedarice sa čela stranke, kao najozbiljnije kandidate za njegovog nasljednika spominju predsjednika Glavnog odbora SDS-a i načelnika Teslića Milana Miličevića, zatim potpredsjednika stranke i prvog čovjeka Bijeljine Miću Mićića te Šarovića.

U današljem tekstu Glas Srpske navodi da, ukoliko Govedarica izgubi povjerenje na skupštini, Miličević, Mićić i Šarović neće biti protivkandidati jer će samo jedan od njih trojice biti kandidat za novog lidera SDS-a, a najbliži tome je Šarović.

Sa druge strane, brojne su informacije da se o sudbini lidera najveće opozicione stranke u Srpskoj neće odlučivati prije proljeća, odnosno mimo redovnih unutarstranačkih izbora. Portal Insajder.in piše da na Skupštini SDS-a koja će biti održana u subotu, 15. decembra u Banjaluci, neće doći do smjene stranačkog rukovodstva niti će lider SDS-a Vukota Govedarica prepustiti predsjedničku fotelju nekom drugom iz vrha te stranke. Portal televizije BN najavljuje da će, uskoro, da se nastave “iskakanja” visokih funkcionera SDS-a koji se zalažu za saradnju sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i njegovom strankom.

Među najvećim zagovornicima Govedaričine smjene, pored izbačenih Obrena Petrovića i Kostadina Vasića, izdvojio se potpredsjednik SDS-a i načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica, a slične zahtjeve imali su i gradski odbori u Bijeljini i Zvorniku, koje vode potpredsjednici Mićo Mićić i Dragomir Vasić.

Milovan Cicko Bjelica

Informacije o mogućoj Govedaričinoj smjeni “pozdravio” je u novom otvorenom pismu Milovan Bjelica.

– Predsjednik SDS-a je rekao da će “ako mu delegati Skupštine izglasaju nepovjerenje on podnijeti ostavku”. Ne, on neće podnijeti ostavku nego će tako biti smijenjen. Predsjedniče, da ste odgovoran čovjek to bi uradili odmah nakon izbora, kako ste i obećali. Takođe, da znate šta odgovornost znači, vi bi zakazali vanrednu skupštinu, za koju ste dobili potrebne potpise, čime vam je stavljeno do znanja da je podrška vama na čelu stranke na niskom nivou, ako je uopšte i ima – piše, između ostalog, Bjelica.

Na Skupštini SDS-a u subotu, 15. decembra, u Banjaluci biće raspisani redovni stranački izbori, rekao je potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak.

– Na Skupštini će biti analizirani izborni rezultati i formirane komisije za raspisivanje redovnih stranačkih izbora – rekao je Glamočak.

Skuština SDS-a, koja ima oko 400 delegata, biće održana u prostoru Banjalučkog velesajma

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA