Dokić o povlačenju ambasadora: Presuda bez saslušanja!

1243

Branko Dokić, ambasador BiH u Atini, reagovao je povodom odluke Predsjedništva BiH o povlačenju svih srpskih ambasadora, a na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Svoje namjere da povuku sve srpske ambasadore Predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH javnost su pripremali opštim diskvalifikacijama poput onih da smo svi profesionalno nekompetentni, da nismo radili u interesu Srba i Republike Srpske, da nismo sarađivali sa institucijama Srpske ili da smo “u protekle četiri godine nanijeli više štete Republici Srpskoj nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke stranke” – istakao je Dokić.

Dokić tvrdi da su takve ocjene netačne i uvredljive i zato je, kako ističe, odlučio da demantuje ove navode i upozna javnost sa konkretnim činjenicama.

– Svojim autoritetom sam obezbijedio saglasnost grčkog predsjednika Prokopiosa Pavlopulosa da posjeti BiH u prvoj polovini 2019. godine kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Srbin. Organizovao sam, u saradnji sa Komorom grčkih preduzetnika, Poslovni forum u Atini krajem maja ove godine, na kome je, od ukupno 16 bh. poslovnih partnera, 14 bilo iz RS – istakao je Dokić.

Direktni rezultati Foruma su, dodaje on, uspostavljanje kancelarije za ekonomske odnose u Ambasadi Grčke u Sarajevu, uspostavljanje avio linija na relacijama Atina – Banjaluka i Atina – Sarajevo od juna 2019. godine, a u toku su pregovori na otvaranju avio saobraćaja Banjaluka – Solun i pregovori o poslovnoj saradnji dvije firme iz Banjaluke i Soluna.

– U saradnji sa Predstavništvom RS u Solunu organizovao sam izvođenje u Atini i Solunu dvije pozorišne predstave, “Poslednja pjesma”, posvećena životu i radu Jovana Dučića, i “Na Drini ćuprija”. Po prvi put od otvaranja ambasade organizovao sam “Dan bh. dijaspore”. Obezbijedio sam učešće premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović kao uvodničara na međunarodnoj konferenciji “Forum saradnje na Balkanu i Crnom moru” u Atini početkom juna ove godine – rekao je Dokić.

On dodaje da je uspostavio više kanala univerzitetske saradnje. Uz saglasnost gradonačelnika Banjaluke Igora Radojčića pokrenuo je obnavljanje saradnje Patre i Banjaluke koji su se pobratimili u ratnom periodu.

– Sve navedene aktivnosti su u skraćenoj formi sadržane u pismu koje sam početkom decembra poslao srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Pismo se završava sljedećom porukom: Poštovani predsjedniče, vjerujem da su Vam moja lična i radna biografija poznate. Ipak Vam dostavljam biografiju na osnovu koje sam dobio agreman od predsjednika Grčke. Ne dovodeći u pitanje pravo srpskog člana Predsjedništva da predlaže i postavljanje i povlačenje srpskih ambasadora, prihvatiću svaku Vašu odluku u vezi moje sadašnje pozicije sa obrazloženjem zasnovanim na stvarnim činjenicama koje se odnose na mene. Dovođenje u pitanje mog patriotizma, profesionalne kompetentnosti ili opredijeljenosti Republici Srpskoj shvatiću kao ličnu uvredu i javni atak na mene i moju porodicu – naglasio je Dokić.

G. Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Начин на који сте постављани исти је оном на који сте смијењени.Дакле,морате да пристанете на иста правила игре.

Comments are closed.