Da li je Škoda Scala u stvari Audi A3 za “siromašne”?

637

Otkako je Škoda predstavila svoj novi hečbek u “Golf” klasi, glavni utisak pretežnog dijela javnosti je koliko je Scala slična Audiju A3 Sportback.

Iako ne dijele identičnu platformu, jer dok je A3 zasnovan na MQB arhitekturi poput Octavie i Superba, Scala je na manjoj i uprošćenijoj MQB-A0 kao Polo i Ibiza, teško je ne porediti ova dva automobila kao direktne konkurente.

Naravno, nije potrebno naglasiti razliku u kvalitetu izrade, performansama, a očekuje se i u dinamici vožnje u korist jedne od perjanica VW Grupe u C klasi u odnosu na novi model koji je prije svega orijentisan na pristupačnost.

Dva modela prije svega dijele vrlo sličnu siluetu, što je posebno naglašeno na zadnjem četvrtom prozoru ovog kompaktnog karavana.

U poređenju sa Audijem, moglo bi se reći da Scala ima blago moderniji dizajn, ali ne i da izgleda bolje od A3 Sportbacka, čiji stil sa mnogo manje detalja i linija dodatno utiče na ukupnu estetitiku vozila.


Vrlo interesantni su i odnosi veličine jer Scala ima za nijansu duže međuosovinsko rastojanje (2.649 mm naspram 2.637), ali posjeduje znatno veći prtljažni prostor (467 litara naspram 380l).

Međutim, ako je tovarni prostor glavni adut Scale, ako vam je kapacitet gepeka ključna stvar prilikom kupovine automobila, zašto onda ne biste uzeli Octaviu Combi koja ima nešto veće međuosovinsko rastojanje (2.686) ali kapacitet prtljažnika od 610 litara?


Ako je, pak dizajn ključna stavka, mnoge će svakako privući LED farovi koji dolaze u standardnoj opremi i vrata gepeka u kojoj se staklena površina spaja sa svjetlima.

Iako trenutna generacija A3 izgleda izuzetno atraktivno u S-line paketu, to je ipak znatno skuplja opcija.


Što se tiče unutrašnjosti, trenutno Scala ima prednost sa modernijim enterijerom, LED ambijentalnim osvjetljenjem, online servisom, 9,2-inčnim centralnim displejem i 10,25-inčnim Virtual Cockpit ekranom, dok Audi u svoju korist može da se pohvali samo većom digitalnom kontrolnom tablom od 12,3 inča, ali ima mnogo manji multimedijalni displej.

U pogledu sistema pomoći u vožnji nema velikih razlika, Scala dolazi sa standardnim sistemom pomoći promjene trake, automatskim kočenjem u hitnim situacijama, adaptivnim tempomatom, parking sistemom, što posjeduje i Audi, ali po većoj cijeni.


Što se tiče samog kvaliteta, Audijev enterijer je oboložen kožom uz znatno viši nivo kvaliteta plastike i ostalih detalja enterijera, u čemu je A3 možda i najbolji automobil u klasi, uprkos novoj Mercedesovoj A-klasi.

Međutim, šta Škodin “Golf” zaista nudi vidjećemo tek u prvoj polovini sledeće godine kada Scala stigne u prodajne salone.

Očekuje se da Scala u bude u cjenovnom rangu blizu Octavie, što bi značilo oko 5 000 evra manje u odnosu na osnovnu verziju A3 Sportback u Njemačkoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA