Crnogorski “Pentagon” – papreno skupo sjedište “škaljarskog klana”!

1507

“Pentagon” je naselje iznad Škaljara u kojem uglavnom žive pripadnici ozloglašenog crnogorskog “škaljarskog klana”. Spomenuto naselje se smatra nezvaničnim centrom rada ove kriminalne grupe.

Uprava policije Crne Gore ovih dana provjerava svu imovinu vođa ovog klana, ali i nekoliko visokorangiranih pripadnika suparničkog, “kavačkog klana”.

Policija provjerava imovinu Radoja Zvicera, koji slovi za jednog od vođa kavačke grupe, ali i šefova suparničkog “klana škaljaraca” Igora i Jovice Vukotića, Ranka Radulovića, Milića Minje Šakovića i Stevana Stamatovića. Sumnja se da se imovina ovih kriminalaca procjenjuje na više miliona evra, piše EuroBlic.

Svi oni poseduju brojne nekretnine, a policija sumnja da su sve to kupili novcem zarađenim od trgovine drogom i drugih krivičnih djela.

Pripadnici “škaljarskog klana” svoju bazu uglavnom imaju u “Pentagonu” i ovo naselje bilo je nekoliko puta na udaru policije. Posljednji put prije tačno godinu dana, kada su pretresene prostorije Igora Dedovića, jednog od navodnih vođa “škaljarskog klana”, i još nekoliko pripadnika ove grupe.

Policija je tada provjeravla i zakonitosti sticanja novca za gradnju kompleksa “Pentagon” u Kotoru i kupovinu stanova u ovoj zgradi.

Tada je pretresen i stan Aleksandre Đurić, supruge pokojnog Dalibora Đurića, koji je ubijen prošle godine dok je šetao poluotvorenim odeljenjem podgoričkog zatvora. Ona je bila meta pretresa i u prošloj akciji policije.

Šta je “Pentagon”?

Kompleks zgrada poznat pod ovim imenom relativno je mlado naselje. Njegova gradnja počela je tokom 2014. godine i dovršena prošle godine.

Radi se o relativno luksuznom kompleksu, na prestižnoj lokaciji. Smješten na oko 100 metara iznad nivoa mora, ima pogled na kompletan kotorski dio bokokotorskog zaliva.

Uprkos padu cijena nekretnina posljednjih godina u Crnoj Gori, kvadrat stana u ovom kompleksu i dalje je oko 2 000 evra.

Kontroverze oko “Pentagona” do sada su uglavnom poticale od njegovog estetskog dojma i lokacije na kojoj je izgrađen. Naime, “Pentagon” je dospio u centar pažnje kada je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore (UZK) neposredno nakon što je na njeno čelo došla direktorka Anastazija Miranović, dala saglasnost za izgradnju.

Investitor ovog betonskog objekta, za koji stručnjaci smatraju da primjerom devastacije primorskog prostora, kompanija “Premia” iz Kotora, obratila se opštini Kotor krajem oktobra 2014. godine, sa zahtjevima za izdavanje građevinskih dozvola za tri od ukupno pet lamela “Pentagona”, pisale su podgoričke “Vijesti”.

Dio dokumentacije priložene uz svaki od tih zahteva bila je i “Saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, iako projekat koji je urađen za te objekte u mnogo čemu nije odgovarao ranije izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, posebno sa aspekta tražene usklađenosti novih objekata sa “tradicionalnom arhitekturom podneblja” Kotora.

 

Kada već nisu crnogorske institucije, na devastaciju Kotora reagovao je UNESKO, koji Kotor decenijama drži na listi zaštićenih gradova, zbog velikog kulturnog bogatstva. UNESKO je tada oštro osudio ovaj i slične neimarske poduhvate, i donio odluku o “kontrolisanoj gradnji” u Kotoru, prijeteći da će skinuti grad sa svoje liste.

Mijenja li se način brobe protiv kriminala?

Na stranu estetika, crnogorska policija ovom i sličnim racijama nagovještava promjenu načina borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa u Kotoru. Pod nadzorom Specijalnog tužilaštva, policija sve češće izvodi racije koje su usmjerene na “češljanje” imovine oba klana i njeno oduzimanje ili makar zamrzavanje dok traje istraga.

Tim akcijama od oba klana do sada je zaplijenjeno mnogo luksuznih vozila, novca i zelenaških ugovora za kupovinu nekretnina. Takav pristup borbi protiv organizovanog kriminala udara na ključni, finansijski, aspekt njihovog djelovanja i trebalo bi da “osiromaši” klanove do te mjere da se njihova moć sroza. Da li će se sa tim uspeti, ostaje da se vidi. Sasvim je sigurno da je klanove ozbiljno poremetilo i to što su za par sedmica uhapšene vođe i jednog i drugog klana i nalaze se u zatvorima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA