CIK za Dom naroda FBiH po popisu iz 2013, SDA bi i dalje 1991.

452

Centralna izborna komisija (CIK) prihvatila je prijedlog prema kojem će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biti popunjen shodno rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Tako je usvojen prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića o izmjeni uputstava o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Za Petrićev prijedlog na današnjoj sjednici glasalo je pet članova CIK-a, a dva su bila protiv.

Na početku sjednice u opticaju su bila tri prijedloga, međutim član CIK-a Vlado Rogić odustao je od svog prijedloga, napominjući da CIK nije zakonodavac i da nije nadležan da određuje broj delegata. U opticaju je ostao prijedlog Suada Arnautovića koji je predviđao da se za popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH koriste rezultati popisa iz 1991. godine, a koji sa tri glasa “za” i četiri “protiv” nije dobio dovoljnu većinu.

Nedugo nakon usvajanja Petrićevog prijedloga oglasili su se saopštenjem iz Stranke demokratske akcije te najavili da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti današnje odluke CIK-a.

– SDA smatra da je odluka CIK-a neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH koristi popis iz 2013. godine. CIK je bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne primjene Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnja odluka CIK-a je politička, a ne stručna. Stoga će SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a – navode iz SDA.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA