Cijene goriva u “raskoraku”: Trebinje skuplje od Bijeljine!

775

Razlike u cijeni goriva širom Republike srpske su više nego evidentne. Tako su nafta i benzin u Trebinju skuplji, za više od 30 feninga po litri, nego u Bijeljini.

Na benzinskim pumpama u Semberiji cijena dizel-goriva i benzina pala je ispod dvije marke, pa Bijeljinci benzin plaćaju marku i 94, dok je na trebinjskim pumpama benzin dvije marke i 28 feninga. Slično je i sa dizelom, koji u Bijeljini košta 1,99, a u Trebinju 2,32 KM. Tako se na rezervoaru od 55 litara u najvećem semberskom gradu uštedi oko 15, odnosno 20 maraka, što nije zanemariva stavka. A da je razlika u cijeni goriva nerealna smatra i većina Trebinjaca.

– Ne znam zbog čega je tolika razlika. Trebinje nema veći standard od Bijeljine i trebalo bi cijene da budu iste – komenatarišu Trebinjci.

Vlasnici benzinskih pumpi nisu htjeli da pričaju na ovu temu, a u neformalnom razgovoru razlike u cijeni pravdaju troškovma transporta do juga RS. Međutim, u Udruženju za zaštitu potrošača “Oaza”, tvrde da nema nikakvog opravdanja za takve razlike u cijeni goriva.

– Nema opravdanja, ne mogu troškovi prevoza biti uzrok visine cijene u Trebinju. Na svjetskom tržištu već 15 dana pada cijena nafte i naftnih derivata, sve zemlje u okruženju prate te tokove, ali nažalost ne i na Trebinje – kaže Nedeljka Ilijić iz “Oaze”.

Ono što treba posebno naglasiti, kažu u “Oazi”, jeste da se visoka cijena goriva u Trebinju reflektuje i na ostale cijene.

– Zbog većih troškova transporta veće su i cijene ostalih proizvoda, kao što su hljeb, mlijeko, ulje, pa onda sve ostalo – dodaje Ilijićeva.

Po cijenama bliže EU

Na visoke cijene naftnih derivate u BiH najviše su uticale nove akcize, koje su usvojene početkom ove godine. Na početku prošle godine, Hrvatska je imala veću cijenu u odnosu na RS i FBiH za 75 feninga, a sada je ta razlika svega 17. Razlika u odnosu na Srbiju bila je 49, a sada je 26 feninga.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA