Na banjalučkim ulicama u nedjelju je održan veliki protestni skup građana okupljenih oko grupe Pravda za Davida, koji su 280. dan tražili istinu vezanu za ubistvo Davida Dragičevića.

Reporteri portala SrpskaCafe bili su na licu mjesta. U nastavku teksta donosimo šta su zabilježili:

0.37 Na društvenim mrežama se oglasio i advokat Milan Malešević. Njegova poruka na Tviteru glasi: “Ljudi, u RS, licima lišenima slobode ne daju pravo na kontakt sa braniocem, u PS Banja Luka Centar, u kojoj upravo boravi i direktor Policije. Nikad tražio, ali ljude unutra maltretiraju! #RT”.

0.33 “Davor Dragičević nije lišen slobode”, navedeno je u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

0.31 Povodom aktuelnih dešavanja u Banjaluci oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik:

– Neprihvatljivo što je skup zloupotrijebljen. Odobranje za održavanje skupa bilo je za prostor Trga Krajine. Podržaću svako zakonsko postupanje policije, organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adakvatan način organizovali i proveli skup. Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru – rekao je Dodik za ATV.

23.54 Prema informacijama SrpskaCafea, među uhapšenim su članice grupe Pravda za Davida, Daniela Ratešić i Sofija Grmuša.

23.47 Kako javlja državna novinska agencija Srna, Davor Dragičević je u bjekstvu i policija traga za njim. U kafićima u blizini Trga Krajine primjećen je veći broj policajaca.

23.38 Specijalci su napustili Trg Krajine, na kojem su ostali još pripadnici redovne policije. Uskoro očekujemo policijsko saopštenje za javnost.

23.21 U međuvremenu, na Trg Krajine su stigli i pripadnici Komunalne policije, koji su ponovo uklonili Davidovo srce.

23.15 Pojedini mediji su objavili da je Davor Dragičević uhapšen. Reporter SrpskaCafea sa lica mjesta ima informaciju iz policije da nije.

22.51 Policija je otjerala okupljenu grupu sa Trga Krajine. Građani su se uputili ulicom Kralja Petra I Karađorđevića prema naseljima Bulevar i Hanište. Reporter SrpskaCafea javlja da je uhapšeno najmanje šest osoba.

22.40 Pripadnici specijalne policije zatražili su od građana da se raziđu, jer je predviđeno vrijeme za protestni skup bilo dva sata, odnosno, do 20 časova.

22.28 Građani su se vratili na Trg Krajine gdje su ih dočekali pripadnici specijalne policije. Potom je Davor Dragičević počeo novu šetnju, a sa njim i pripadnici grupe Pravda za Davida. Ovog puta okupljeni šetaju Trgom sa bijelim ružama u rukama.

22:02 Koncert je i zvanično otkazan, javlja reporter SrpskaCafea sa lica mjesta.

21.52 Koncert Harisa Džinovića će, po svoj prilici, biti otkazan. To se naslućuje iz novog “tvita” gradonačelnika Radojičića: “Oštećena oprema ozvučenja, trg blokiran. Koncert ne može biti održan. Protest je održan, koncert onemogućen.”

21.48 Povodom novonastale situacije se oglasio i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. On je na Tviteru napisao: “Plato pred Muzejem su zauzele grupe koje protestvuju. Uplašeni građani se razilaze. Žalosno”

21.17 Povorka građana je stigla na plato ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje je večeras počela proslava Nove godine. Planirano je da večeras pjeva Haris Džinović. Okupljeni su istakli zastavu sa likom Davida Dragičevića, te traže od organizatora da ugase muziku. To se i dogodilo, nakon čega se platoom zaorilo “Pravda za Davida” i “Harise odlazi”.

20.51 Kolona građana se uputila na mjesto odakle je i krenula u protestnu šetnju, na Trg Krajine.

20.44 Šetnja građana je nastavljena do zgrade Narodne skupštine Republike Srpske. Kolona je zastala, a Davor je pokazao slike policajca koji je 25. decembra na Trgu Krajine tukao ljude. Pred pripadnicima policije je pokazivao i rane.

20.11 Povorka građana ulicama Banjaluke je nastavljena. Davor Dragičević i pripadnici grupe Pravda za Davida zaustavili su se ispred zgrade u kojoj živi patolog Željko Karan, koji je radio na slučaju Dragičević i protiv kojeg je bila podnesena krivična prijava zbog sumnje u zloupotrebu.

19.33 Kolona je put nastavila prema zgradi Vlade Republike Srpske. Davor Dragičević je zastao na ulazu u RTRS, na kojem se slikao sa zastavom na kojoj je lik njegovog ubijenog sina Davida. Potom je poručio:

– Molim radnike RTRS-a da nas prebroje. Ima li nas 60 ili 70? MUP ne štiti ovu zgradu, ali ja i pripadnici Pravde za Davida neće ući. Samo čekamo da se okupimo, da nas prebroje i idemo dalje.

19.11 Povorka je stigla ispred Palate republike. Davor Dragičević je policajce koji obezbjeđuju Palatu upitao zašto nose maske, poručivši da “ubice imaju maske, da im se ne vide lica”. Zatim je pokazao rane koje je zadobio tokom rata.

19.05 Građani napuštaju Trg Krajine. Kolona se kreće kroz Gospodsku ulicu prema Palati republike.

19.01 Okupljenim na Trgu Krajine još jednom se obratio Davor Dragičević:

– Pozivam sve građane da odmah stanu u odbranu samih sjebe i svoje djece prema onima koji će prvi izazvati incidente. Nemam ni snage ni volje da se kome pravdam za ovih 280 dana. Znam ko su mi prijatelji, znam ko su ovi u plavim uniformama i ko im komanduje. Je*eš ti državu koju si stvorio i koja ti da kovčeg i ovo ti uradi od djeteta – zaključio je Davor, nakon čega je pozvao prisutne da sa njim krenu u protestnu šetnju, đšto su oni i učinili.

18.44 Na poziv Davidovih roditelja, okupljanju prisustvuje i srpski režiser, producent, TV voditelj i aktivista Boris Malagurski:

– Pobijedili smo nepobjedive. Uspjeli smo zato što smo podržavali ljudske vrijednosti. Oni koji ubijaju i zataškavaju ruše Republiku Srpsku. Nikada nije bilo lako izboriti se za pravdu. Ali mi to dugujemo Davidu, svima koji su ginuli za slobodu.

18.31 Ispred grupe Pravda za Davida prisutnima se obratila Daniela Ratešić:

– Davidovo srce, Davidova molitva, Davidova vojska već 280 dana traži istinu. Tražimo da se ubice objelodane i kazne. Dana 25. decembra je pogažena demokratija. Radi čega? David nam je svima ostao u sjećanju kao živ. Par metara dalje od trga hijene su ga presrele i počele njegovo pogubljenje. Zašto su njegovi drugari došli baš na Trg da tu zapale svijeću? Zna se. Ali kome je to srce smetalo? I to nam postaje jasno. Peklo je i ubadalo one koji znaju da su bšs na tom mjestu počeli svoj zločin.

18.14 “Jaku” poruku za sugrađane, ali i za predstavnike vlasti imala je Davidova majka Suzana Radanović:

– Ja sam psihički veoma jaka. Ovo sto pričamo da nam je policija ubila dijete nije bajka. Nismo mi to usnili, pa došli da dižemo narod. Prihvatite da ne pričamo bez veze. Kome bi palo na pamet da optuži policiju bez dokaza. Prva greška je sramna press konferencija. Na njoj su mog sina proglasili narkomanom, lopovom, samoubicom. Drugi dokaz je dolazak u našu kuću i laganje ocu. Treća greška je laganje u NSRS. Zadnja greška je 25. decembar kada su poslali svoje jatake, policiju na goloruk narod, na majke, bake, djecu. Moral i čast su se izgubili kod naših vladara. Oni ne postoje. Samo pare. Moje dijete nećete ubiti i otići kući spavati. Nema šanse. Dok smo živi. Šta je sa Filipom Ćulumom? Moj sin ga je optužio pri punoj svijesti. Moj sin je znao šta ga čeka. Nije bježao. Volio bih da je bio kukavica. Imam samo jedan jedini strah da ću zaboraviti njegov miris, da ću zaboraviti onaj miris njegove kože, da ću zaboraviti kako osjećam pod prstima njegove dredove…

18.05 Davor Dragičević je okupljenima poručio da nazad nema, da nema gdje:

– Prokleta nedjelja, 280. dan, sine, na tvom trgu. Dragi moj sine, predao sam ti svoje amajlije u amanet. Na grob ne mogu, u kuću ne mogu, u tvoju sobu ne mogu. Nema tebe, nema mene. Oni svi živi i zdravi. Zahtjevi su stari osam mjeseci. Odavde ne idem. Ja nisam ovdje da nikoga srušim. Ispred Metalske škole ste ga oteli. Ima snimak. Dobili ste mandat, izvolite. Ne budem li dobio ispunjenje zahtjeva, znam kako ću vas bez pravde srušiti. Pokušaj ubistva 25. decembra…

18.02 Protestni skup i zvanično je počeo. Više hiljada ljudi na Tru Krajine skandira “Davore, Davore…”

17.49 Na Trgu Krajine je i otac ubijenog Davida, Davor Dragičević, koji je poslao jasnu poruku:

– Ostajem ovdje dok se ne ispune moji uslovi. Trazim smjene i ostavke. Predmet će ići na Tužilaštvo BiH. Kažu da uz pomoć Britanaca rušim ovu zemlju. Ne idem odavde. Ultimatum nije od juče. Sve to ima SIPA, ima u Tužilaštvu. Ubili su mi dijete, a mene su uhapsili za dva minuta. Da me ubiju i da unište Pravdu za Davida. Mi smo mirni i dostojanstveni. Oni su 25. decembra pokazali ko su i šta su. Mom djetetu su rekli da mu je otac ubijen. Ja odavde više ne idem dok se moji zahtjevi ne ispune. Neka mi rade šta hoće. Ako policija prva krene, imaju novinari. Neću čekati da me ubiju. Šest dana su držali moga sina. Neka austrijska vlada da snimak sa Raiffeisen banke.

– Ja sam konobar, radničko dijete. Moje obećanje je obećanje. Zavjet je zavjet. Ovo je minimum koji sam postavio. Nema više pomjeranja rokova. Rokove sam pomjerao zbog ovoga naroda. Pozivam međunarodnu zajednicu da nas zaštiti od ubica i zločinaca.

17.14 Na Trgu je opet formirano “Davidovo srce”, koje je uklonjeno 25. decembra kada je došlo do sukoba građana i policije.

17.07 Više stotina građana već je na Trgu Krajine, gdje pale svijeće za misteriozno nastradalog Davida.

17.00 Sat vremena prije zvaničnog početka skupa, građani su počeli da se okupljaju na mjestu na kojem su više od devet mjeseci tražili istinu. MUP Republike Srpske 25. decembra je zabranio okupljanje na Trgu Krajine, nakon čega su organizovane protestne šetnje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.