Broj žrtava cunamija u Indoneziji porastao na 430

328

Broj poginulih u cunamiju koji je uslijedio nakon niza vulkanskih erupcija u indonezijskom moreuzu Sunda porastao je na 430, uz 159 osoba koje se još vode kao nestale, saopštila je u srijedu indonezijska agencija za bavljenje prirodnim katastrofama.

Sutopo Purvo Nugroho, portparol agencije, kazao je da je 1 495 ljudi povrijeđeno i da je 21 991 raseljeno katastrofom, kojoj su prethodile erupcije vulkana Anak Krakatau.

Spasioci još stižu u udaljene regije u oblasti Sumur na zapadnom rubu Jave, s teškom mašinerijom poslanom kako bi otvorila pristup regiji koji je bio prekinut oštećenjima na putevima i oborenim mostovima, dodao je on.

– Mještani koji žive na ostrvima Sebesi i Sebuku evakuisani su, a potvrđena su dva smrtna slučaja u Sebesiju, dok niko u Sebukuu nije poginuo – kazao je Nugroho, misleći na dva naseljena ostrva u blizini vulkana.

Ukupno 312,78 kilometara obale u Lampungu i Bantenu pogođeno je cunamijem, a voda je prodrla u unutrašnjost ostrva i do 500 metara.

Najteže pogođena područja su tri turističke lokacije u oblasti Pandeglang – Tanjung Lesung, Karita i Panimbang, koji je pretrpio najveća razaranja.

Indonezijska agencija za klimu i geofiziku (BMKG) preporučila je ljudima da ostanu dalje od priobalnih regija s obje strane moreuza.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA