BMW oživljava 530 MLE seriju (VIDEO)

434

Nakon niza godina provedenog u traganju, BMW South Africa, nedavno je pronašao jedan od nekoliko preživjelih 530 MLE automobila kako bi ga restaurirao i vratio u punom sjaju i slavi.

Mnogi ljudi ne znaju priču koja stoji iza BMW 530 Motorsport Limited Edition (MLE) automobila, koji su bili ekskluzivno kreirani za Južnoafričku Republiku, kao homologacioni specijali E12 5 serije. 530 MLE je kreiran da bi njemački gigant povećao kvalitet cjelokupne modifikovane proizvodne trkačke serije namijenjene ovoj zemlji, uparene sa E12 5-Series sportskim automobilima.

Razvijena od strane BMW Motorsport divizije, 530 MLE linija proizvedena je u 110 primjeraka sa Type 1 specifikacijama, od 1976. i 117 jedinica Type 2 specijala 1977. godine, što je čini prvom iskonskom, ali nezvaničnom M serijom automobila, koji su ušli u proizvodnju, pretičući M1 verziju za dvije godine. BMW South Africa je bio zatrpan zahtjevima za kreiranje 530 MLE modela, tako da je postignut program za proizvodnju dodatnih jedinica kako bi oni bili zadovoljeni.

Snaga ovih bavarskih mašina dolazi iz trolitarskih šestocilindraša, koji su modifikovani fabrički i stvaraju 197 ks, zajedno sa 277 Nm obrtnog momenta. BMW tvrdi da je njihovoj mašini do stotke iz mjesta potrebno 9,3 sekunde i razvija maksimalnu brzinu od oko 210 km/h.

Ova veoma posebna verzija E12 5-Series automobila, proizvedena je u “Rosslyn” fabrici njemačkog brenda u Južnoj Africi, sa unikatnim specifikacijama, koje uključuju dijelove karoserije kreirane od aluminijuma i laganih čeličnih elemenata da bi se očuvala niska kilaža. Bavarci su otišli toliko daleko da su bušili rupe u skoro svim panelima, pa čak i pedalama, dok je zadnja klupa oslobođena svog čeličnog rama.

Svi automobili ove linije finiširani su u bijeloj boji, posjeduju nizak prednji spojler, zadnji stabilizator i šira krila, dok su točkovi bili ultralaki sportski modeli, praćeni komponentama kompanije Mahle. Eksterijer je kompletiran klasični BMW Motosport prugama, koje se protežu čitavom dužinom automobila.

BMW South Africa je oživio model šasijskog broja 770100, koji je bio stoti automobil u proizvodnoj seriji. Kompanija je čak vratila i radnike koji su radili na sklapanju originalnih verzija, da bi ostavili svoj otisak u procesu restauracije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA