Bez dogovora o povećanju najniže plate u Srpskoj!

465

Pregovori na sjednici Socijalno-ekonomskog savjeta, ni nakon dva i po sata priče, nisu dali rezulltate, najniža plata u Srpskoj ostaje 440 maraka.

Dok su sindikalci iznijeli prijedlog da najniža plata bude povećana na 500 maraka, iz Unije udruženja poslodavca odgvaraju da nema prostora za povećanje. Poslodavci poručuju da im je cilj da rastu plate u privatnom sektoru kako bi se višak radnika iz administracije prelio u privatni sektor.

– Najniža plata nije plata koju ne treba niko primiti i ona ne utiče ni na šta drugo osim na stvaranje ravnoteže između najniže plate i one koje rade. Zadatak poslodavca je da podignu plate onoliko koliko mogu, bilo iz svojih sredstava, bilo iz sredstava koja na neki način može subvencionisati Vlada – rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske.

Sa njim se nije složila Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

– Poslodavci Republike Srpske moraju da shvate da radnici nisu trošak nego neko ko učestvuje u stvaranju njihove dobiti učestvujući u stvaranju rasta za RS i u RS. Zato moraju povećati plate – naglašava Mišićeva.

Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca, podržao je budžet za 2019. godinu, kao i program ekonomskih reformi za period 2019-2021. godine. Sindikat insistira na osnivanju implementacionog odbora koji će sve zamisli sa papira sprovesti u djelo. Ministar energetike i rudarstva kaže da je uvijek za povećanje plata, ali na realnim osnovama.

– Vlada će sigurno svojom odlukom definisati vrijednost najnižih plate za 2019. godinu. Naravno pri tome ćemo imati u vidu i ovu današnju raspravu oko koje, rekoh nisu usaglašena sva mišljenja ni sindikalaca, ni poslodavaca, ni Vlade – poručio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Ranka Mišić ne odustaje od tražnih 500 maraka za najnižu platu, pa je novi suret Ekonomsko-socijalnog savjeta i pregovore najavila za sedam dana. Ona je podsjetila da je Vlada ove godine iz svojih prihoda od bruto plata radnika vanredno povećala zarade za 30 KM svim radnicima u Srpskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA