Predstava “Banović Strahinja”, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (sa privremenim sjedištem u Gračanici) i Šabačkog pozorišta, gostuje u ponedjeljak 10. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NPRS).

Autor ovog komada je Borislav Mihajlović Mihiz, dok je za adaptaciju, režiju i scenski prostor zadužen Nebojša Bradić, a iza kostima stoji Marina Vukasović- Medenica.

Uloge tumače Nebojša Đorđević, Zoran Karajić, Milan Vasić, Dušan Simić, Igor Damnjanović, Milena Jakšić, Anika Grujić, Uroš Novović i Marko Panajotović.

– U “Banović Strahinji”, najboljoj drami Borislava Mihajlovića Mihiza, individualistički bunt protiv autoriteta, potreba čovjeka da sačuva sebe pred surovim nasrtajima društvenih konvencija, politike i istorije i u našem vremenu doživljava puni odjek. Priča je to o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uvjerenje. U svijetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, i u kojem trijumfuje populizam, “Učini kao Strahinjić” još uvijek ima snažno etičko uporište – navodi Bradić.

Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni NPRS sa početkom u 20.00 časova. Informacije i rezervacije su dostuptnea na 051 314 006 i 080 05 07 08 (besplatan broj).

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA