Banjaluka: Preko 10 miliona KM za izgradnju mostova i puteva

375

Naredne godine bi, u izgradnju puteva i mostova na području Banjaluke, trebalo biti uloženo više od 10 miliona KM, rekao je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

– Prema planiranom budžetu, u ove svrhe će dogodine biti uloženo više od 5,6 miliona KM – naveo je Sandić.

On je rekao da se u narednoj godini očekuje realizacija većih projekata, koji se nastavljaju iz ove godine, ali i novi most u naselju Srpske toplice, zbog čega će stvarna ulaganja u putnu infrastrukturu biti mnogo veća od sredstava predviđenih budžetom.

– U narednoj godini očekuju nas i projekti koji su započeti u ovoj godini, kao što su putevi za Motike i Šargovac, te bi uz sredstva za novi most u Srpskim toplicama za putnu infrastrukturu bilo realizovano više od 10 miliona KM – rekao je Sandić.

On je istakao da je za investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju puteva na području grada planirano 4,6 miliona KM, za gradske saobraćajnice tri miliona, a za lokalne i nekategorisane puteve 1,6 miliona KM.

Kada je riječ o gradskim saobraćajnicama, Sandić je naveo da će za njihovo redovno održavanje biti izdvojeno 1,3 miliona, dok je za investiciono održavanje, koje podrazumijeva značajnije zahvate na saobraćajnicama, planirano 1,7 miliona KM.

– Ova planirana sredstva za redovno održavanje afaltnih i makadamskih saobraćajnica određena su na osnovu iskustava iz prethodnih godina i postojećeg stanja putne mreže – istakao je on.

Osim gradskih ulica, u gradu ima i 900 kilometara lokalnih i 970 kilometara neketegorisanih puteva, za njihovo redovno i investiciono održavanje i modernizaciju planirano je 1,6 miliona KM.

– Sredstvima namijenjenim za održavanje putne mreže treba dodati i milion KM za izgradnju saobraćajnica – rekao je Sandić.

Od toga će najviše biti utrošeno za izgradnju trotoara i biciklističke staze u Bulevaru Desanke Maksimović i uz novoizgrađenu dionicu istočnog tranzita, kao i trotoara i prateće infrastrukture u Ulici Milana Rakića.

Sredstva za izgradnju i održavanje puteva na području grada planirana su u okviru programa zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta, koja će biti razmatrana sljedeće sedmice na sjednici Skupštine grada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA