Banjalučanka novi direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu?

588
Tanja Šljivar

Tanja Šljivar, dramaturg i književnica iz Banjaluke, glavni je kandidat za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta, predstaviće najvjerovatnije novu direktorku Drame javnosti sutra na godišnjem koktelu i druženju s medijima.

Tanja Šljivar je rođena 1988. u Banjaluci i već u svojim vitrinama ima i Sterijinu nagradu za tekst drame “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”. Stekla je dvije master diplome u Srbiji i u Njemačkoj. Sve ovo nije joj bilo dovoljno da bude izabrana za nastavnika na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, na smjeru Dramaturgija, iako je bila jedini kandidat na konkursu. Konkurs se odugovlačio i na kraju je, poštujući proceduru, ali ne i logiku, poništen.

Ipak, po svemu sudeći, iako nije “podobna” za Banjaluku, jeste za Beograd, a posao u Narodnom pozorištu biće joj prvi u karijeri. Tanja trenutno živi i radi kao slobodna umjetnica u Beogradu. Odmah nakon diplomiranja dobila je nagradu „Borislav Mihajlović Mihiz” za dotadašnje ukupno dramsko stvaralaštvo, čime je postala najmlađa dobitnica ovog priznanja.

Njena prva drama „Pošto je pašteta?” uspješno je igrana tokom nekoliko sezona u beogradskom Ateljeu 212. Sa drugom dramom „Grebanje ili kako se ubila moja baka”, u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, osvojila je brojne nagrade: „Slobodan Selenić” za najbolju diplomsku dramu na FDU, „Petar Kočić” za najbolju dramu na banjalučkom Teatar festu, nagradu „Miodrag Žalica” na Festivalu BiH drame u Zenici. Za tekst drame „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” nagrađena je i Sterijinom nagradom.

U Ateljeu 212 sa velikim uspjehom se igra njena predstava „Režim ljubavi” u režiji Bojana Đorđeva, koja je dobila nagradu za najbolju predstavu na Festivalu glumca u GP “Jazavac” u Banjaluci.

Tanja Šljivar je autorka koja proziva, ukazuje na probleme, ne pristaje na kompromise kada je teatar u pitanju. Niko iz Narodnog pozorišta nije želio da komentariše slučaj “Šljivar”, upravnica Ivana Vujić ostala je nedostupna za komentar, dok je Šljivar potvrdila za Kurir da je pregovarala sa NP.

– Imam ovih dana sastanke u Narodnom pozorištu, pa ćemo vidjeti. Vjerujem da će u utorak na novogodišnjem koktelu u pozorištu biti dostupne zvanične informacije – rekla je Šljivar, koja je glavni kandidat da zamijeni Željka Hubača na mjestu direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

U besprekornoj biografiji darovite spisateljke i studenta generacije 2011. na Fakultetu dramskih umjetnosti iz klase Biljane Srbljanović nema nijedne mrlje, a pojedine struje iz nacionalnog teatra protive se njenom imenovanju, jer ima samo 30 godina i nema iskustvo da bude nesporni autoritet na jednoj od najvažnijih pozicija u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA