Autobusi blokirali Rim zbog zabrane ulaska u centar

573

Stotine turističkih autobusa blokirali su danas saobraćaj u Rimu na nekoliko časova u znak protesta zbog plana gradskih vlasti da se autobusima zabrani pristup u centar grada kako bi se smanjili zagađenost vazduha i buka.

Vozači i menadžeri autobuskih kompanija održali su demonstracije u nekoliko opština u Rimu, uključujući i centralnu Pjaca Veneciju, u znak protesta protiv odluke gradonačelnice Virdžinije Rađi i gradske skupštine koja treba da stupi na snagu 1. janaura.

Oni se žale da će nova odluka oštetiti ključnu gradsku granu, turizam, i negativno uticati na prodavnice i restorane.

Gradski zvaničnici, pak, kažu da mora biti urađeno nešto da se smanji zagađenost vazduha i oštećenje drevnih spomenika poput Koloseuma i Foruma, a manje autobusa će značiti i više bezb.ednosti za p.ešake.

– Vrijeme za šetkanje autobusa u gradu je isteklo – izjavila je Rađijeva.

Prethodni gradonačelnici su, takođe, pokušavali da donesu sličnu odluku ali nisu u tome uspjeli.

Novi plan dijeli grad u tri zone.

U crvenoj zoni, gdje se nalaze ključni spomenici poput Fontane di Trevi, biće poptpuno zabranjen pristup autobusima, osim onima sa specijalnom dozvolom.

U zelenoj zoni, koja uključuje Vatikan, biće obezbjeđeno više parking mjesta za iskrcavanje turista odakle mogu pješice ili javnim prevozom da stignu u crvenu zonu, dok je žuta zona predviđena za duže parkiranje autobusa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA