ARD: Hrvati ilegalno vraćaju migrante u BiH, Hrvatska: Sve je legalno!

395

Njemački javni servis ARD objavio je video materijal na kojem se, između ostalog, mogu vidjeti kako hrvatski policajci, u blizini granice sa BiH, uz upotrebu sile prisiljavaju migrante da se “postroje”,potom ih na ilegalan način vraćaju u BiH.

Kako prenosi Dojče vele, ARD postavlja pitanje: Da li Hrvatska protjeruje migrante u BiH preko “zelene granice”, odnosno ilegalno?

U periodu septembar-oktobar 2018. detektovano je najmanje 386 osoba, među njima žene i djeca, kako ih naoružane pripadnici MUP Hrvatske (regularne policije i specijalnih jedinica) prate na šumskom puteljku, i onda nešto kasnije se vide policajci kako se sami vraćaju natrag.

Na snimcima se ne vidi premlaćivanje migranata, za šta su hrvatski policajaci često bili optuživani. MUP Hrvatske je, povodom snimaka koje su objavili njemački mediji, saopštio da je “sve zakonito postupanje”.

– To nije protjerivanje, nego odvraćanje, potpuno legalan institut. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji sa Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske – naveo je u saopštenju MUP Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

Kako je dalje navedeno, ne radi se o “protjerivanju stotina migranata u BiH” već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA