Apel: Ne bacajte životinjske ostatke u prirodu!

373

Zakonom o veterinarstvu u Srpskoj propisano je da se trupovi uginulih životinja i nusproizvodi moraju preraditi, obraditi ili uništiti u objektima koji su za to namijenjeni, te je zabranjeno njihovo bacanje u vodu ili na druga mjesta u prirodi, rekla je Dušanka Makivić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću Inspekcije Republike Srpske.

– Veterinarska inspekcija u toku redovnog nadzora u objektima za klanje i preradu proizvoda životinjskog porijekla kontroliše sakupljanje, prevoz i uništavanje nusproizvoda u tim objektima – navela je Makivićeva.

Ona je dodala da problem predstavljaju trupovi ili nusproizvodi koje pojedinci odlažu u prirodu, gdje je teško utvrditi počinioca, kao i uzrok uginuća, što je posebno važno zbog potencijalne opasnosti od širenja zaraze.

Makivićeva je, komentarišući činjenicu da je ovo period svinjokolja, istakla da pojedici posebno sada treba da obrate pažnju na nusproizvode i uginule životinje i da ih uklanjaju po propisima regulisanim zakonom.

Prema njenim riječima, povremeno se javljaju slučajevi kada je teško utvrditi počinioca i tada se vrši uklanjanje nusproizvoda i trupova uginulih životinja, ali i sanacija lokacije.

U skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji, koja vrši komunalno-inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se između ostalog uređuje održavanje i korištenje objekata za deponovanje otpadaka i vrši kontrolu nad odvoženjem, uništavanjem i preradom otpadaka, održavanje i čistoća korita obala rijeka i drugih vodenih površina na području lokalne samouprave, odvoz otpada iz domaćinstava i drugog komunalnog otpada, kao i građevinskog otpadnog materijala, uklanjanje starih i drugih predmeta sa javnih površina ako su ostavljeni suprotno odredbama propisa jedinice lokalne samouprave.

Svaka inspekcija je nadležna na nivou svoje jedinice lokalne samouprave da pozove stanovnike da se pridržavaju zakonskih odredaba u vezi sa ovim pitanjem, da vrši redovan nadzor, posebno u vrijeme svinjokolja.

U bijeljinskoj gradskoj inspekciji ni nakon dva dana Srna nije dobila odgovor na pitanje gdje se odlaže ovaj otpad, vrše li se kontrole i šta je njima, eventualno, ustanovljeno.

Za sutra je gradska inspekcija zakazala konferenciju za novinare na kojoj bi, kako se pretpostavlja, trebalo da budu razmatrana ova pitanje.

Unazad godinu-dvije stanovnici Bijeljine, ali i još nekoliko susjednih opština, dnevno su odvozili čak oko dvije tone otpada životinjskog porijekla na Eko-deponiju, ali tu mogućnost više nemaju, jer ova deponija nije u mogućnosti da ga primi.

U ovom dijelu Republike Srpske postoji Mesna industrija “ZP komerc” iz Vršana kod Bijeljine, koja je jedina mesna industrija u Srpskoj koja je u krugu fabrike instalirala spalionicu za uništavanje klaoničkog otpada i na taj način riješila svoje probleme sa životinjskim otpadom.

Oni su riješili i problem otpadnih voda na ekološki siguran način, izgradnjom biloških prečistača.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA