Albanci znali za takse, pa se opremili na vrijeme!?

288

Srpske robe u većini albanskih radnji na Kosmetu i dalje ima, uprkos tome što su već tri nedelje na snazi takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije.

Na rafovima u tržnim centrima u Prištini, Kosovu Polju, Ajvaliji, Lipljanu, Podujevu, južnom dijelu Kosovske Mitrovice, ali i metohijskim sredinama, ima osnovnih namirnica – brašna, šećera, ulja, slatkiša, sokova, flaširane vode, “plazme”, ali i kozmetičkih i higijenskih sredstava. Jedino su na izmaku zalihe mlijeka i mliječnih proizvoda.

– Nemojte da me pitate odakle nam ove namirnice. Imamo ih dovoljno za još izvjesno vrijeme, a od nas robu kupuju i manje radnje – kaže Albanac, vlasnik magacina u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici.

Albanci ne žele da govore javno, ali kažu da ne isključuju mogućnost da su vlasnici većih tržnih centara unaprijed znali da će biti uvedene drastične takse.

– Danima uoči uvođenja dodatnog poreza bilo je pojačano dopremanje robe iz centralne Srbije – tvrdi Albanac iz Južne Mitrovice.

U njegovom magacinu uočljivi su paketi ulja, džakovi brašna, šećer, razno voće, a cijene robe, objašnjava on, iste su kao i ranije. U većini radnji uglavnom je poskupilo brašno koje je stizalo mahom iz Vojvodine.

– Neznatno su poskupjele i druge osnovne namirnice – kažu srpski povratnici u metohijskim sredinama, koji se uglavnom snabdevaju u albanskim radnjama.

I Albanci i Srbi, slažu se da odluka Prištine o taksama najviše pogađa običan narod.

– Ni Albancima nije u interesu zabrana uvoza, jer su pedesetak godina navikli na robu iz centralne Srbije, koja je najjeftinija i najboljeg kvaliteta – ističe Desimir Miljković, direktor Osnovne škole u Gracu kod Vučitrna, koji se, uprkos svemu, nada da će Priština ukinuti takse.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA