Albanci tvrde: Gusle su naš tradicionalni instrument!

503

Albanski ambasador pri UNESKO-u, Ferit Hodža tvrdi da su gusle njihov tradicionalni instrument koji oni nazivaju lauta.

Tvrdi, naime, da su Albanija i tzv. Kosovo još prije nekoliko godina pokušali da ovaj muzički instrument registruju u UNESKO-u kao baštinu svog kulturnog nasljeđa, ali je taj zahtjev odbijen jer tzv. Kosovo nije član UNESKO-a.

Sada pokušavaju ponovo. Naime, nakon što je UNESKO odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog naslieđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podnijeli su toj organizaciji zajednički zahtjev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj istrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi.

Upravo u spomenutoj odluci UNESKO-a našli su mjesta za manevar.

– Ovaj stari muzički instrument rasprostranjen je širom Dinarske oblasti, od Slovenije do Albanije i dalje, od Rumunije, Bugarske, ali i Makedonije, Hrvatske, BiH. To je albanska lauta. Ali slične pjesme pjevaju i Sloveni sa instrumentom koji se zove gusle – navodi portal.

Dodaje se da Crnogorci taj instrument, kao Srbi, nazivaju gusle. Navode i da lautu, za Albance, i gusle za Srbe i Crnogrce, koriste u Rusiji, Češkoj, ali i u Arabiji.

Za Rumune su gusle isto lauta, kao za Albance.

– Ali kome pripada ovaj instrument, vizantijskoj ili arapskoj kulturi? Albansko Ministarstvo kulture kaže da je u kontaktu sa crnogorskim, kako bi se i druge zemlje Jugoistočne Evrope uključile u donošenju konsenzusa. Zajednički zahtev ambasadora Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je zato upućen UNESKO-u – pišu ovaj prištinski portali.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA