ŽRS: Počela isplata zaostalih potraživanja

328

Radnici Željeznica Republike Srpske (ŽRS) dočekali su isplatu zaostalih potraživanja, a većina od ukupno 2 100 radnika, novac će dobiti od prve tranše kredita Svjetske banke od 26,5 miliona KM.

– Oni sa najnižim potraživanjima su prvi u redu za isplatu i već bi trebalo imati novac na računu, što je bio i uslov koji su postavili kreditori. Svima se dugovanja treba da isplate do 20. decembra – kaže predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Sindikalne organizacije nisu pristale na nagovaranja uprave da radnici odustanu od tužbi, ni po cijenu prijetnji stečajem. Pokazalo se da su bili u pravu i zaslužni su što će ŽRS morati radnicima da iskeširaju više od 10 miliona maraka po isplati potraživanja u 2 100 tužbi radnika.

I prije ovoga raspleta i isplate iz kreditnih sredstava, više kao prkos upravi, tvrdili su da moraju rasprodati kompletan vozni park, kako bi se namirili radnici, što je opet više bilo u službi ruganja upravi čiju su ostavku Sindikati tražili u kontinuitetu.

Sa pozicije generalnog direktora, nakon osam godina, nedavno je smijenjen Dragan Savanović, a na njegovo mjesto Nadzorni odbor je za v. d. direktora imenovao Zorana Ilinčića, dotadašnjeg izvršnog direktora za poslove infrastrukture u ŽRS, kome je taj mandat u petak produžen za još dva mjeseca.

– Željeznicu moraju povesti novi ljudi, sa idejama, a ne kao do sada da se gleda ko će zauzeti direktorsku fotelju, a gubici se gomilaju – kaže predsjednik Nadzornog odbora ŽRS Ratko Đuričić, dodajući da su lokomotive koje imaju starije od 50 godina i da je potrebno ulaganje u modernizaciju infrastrukture.

Međutim, novi menadžment po svemu sudeći neće biti kompletiran do konstituisanja vlasti u RS.

Povećan promet

Prve isplate su se već osjetile u gradu željezničara i sjedištu ŽRS, jer je povećan i promet u radnjama, ali i redovi u bankama i Pošti, jer su željezničari očigledno čekali ovu isplatu da plate i oni svoja dugovanja.

Ranije su sindikalisti računali da radnici u naplati potraživanja od preduzeća u prosjeku mogu dobiti 4 600 maraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA