Zlatni krug, kako u prevodu glasi “Golden Circle”, ruta je dugačka 300 kilometara koja vas, između ostalog, vodi do tri najpopularnije prirodne atrakcije na Islandu.

Posjet zemlji glečera, gejzira i vilenjaka na popisu je mnogih ljubitelja putovanja s potpunim pravom. Vulkani, izvor vruće vode, gejziri i nepregledni vidici leda obasjani Aurorom borealis samo su neki od prekrasnih prizora kojim Island dočekuje svoje goste.

Neke od prirodnih fenomena moguće je proći rutom “Golden Circle”, najpoznatijom islandskom turističkom rutom.

300 kilometara ljepota

Zlatni krug dug 300 kilometara vas vodi do tri najpopularnije prirodne atrakcije na Islandu: geotermalno područje u Haukadaluru, slap Gulfos i Nacionalni park Tingvelir. I dok polarnu svjetlost možete vidjeti od početka septembra do kraja aprila, ove prirodne ljepote možete posjetiti kroz cijelu godinu. “Golden Circle” odličan je izbor ako ne možete provesti malo više dana za istraživanje jer su u njemu sadržani najljepši islandski pejsaži.

Erupcije gejzira

Jedna od stanica ove rute je geotermalno područje u Haukadaluru, gdje se nalaze gejziri Gejsir i Strokur. Gejsir ili Veliki gejzir jedan je od najpoznatijih u Evropi, po kojemu je i nastao sam naziv za ovu pojavu. Strokur koji se nalazi u blizini, na udaljenosti 50-ak metara, svakih šest do deset minuta eruptira i dostiže visine do 40 metara.

Ovo geotermalno područje prepuno je fumarola, izvora tople vode i blatnih ponora. Mjesto na kojem ćete se u potpunosti uvjeriti da ste na prekrasnom Islandu.

Čarobni slap Gulfos

Čaroban i visok 32 metra Gulfos ulijeva se u rijeku Hvita i jedan je od najljepših slapova Islanda. Podijeljen je u dva stepenasta dijela od kojih je kraći dugačak 11, a drugi 21 metar. Nalazi se u prekrasnom kanjonu sa zidovima visokima i do 70 metara, s kojih se pruža nezaboravan pogled na slap. U vezi sa Gulfosom postoji i zanimljiva priča o želji da islandska priroda posluži za profit stranih investitora, no tome je na kraj stala borba Sigridur Tomasdotir, prve Islanđanke koja se bavila aktivizmom za očuvanje okoline. Plaketu njoj u čast možete pronaći u blizini slapa, a vremena za to će biti jer se nećete dati odlijepiti od ljepote i veličanstvenosti koja proizlazi iz slapa.

Jedan od tri nacionalna parka

Iako će se svako ko posjeti Island složiti da bi cijelu zemlju bilo moguće proglasiti jednim velikim nacionalnim parkom, službeno postoje tri – Tingvelir, Vatnajokul i Snaefelsjokul. U Zlatnom krugu nalazi se Tingvelir, koji je i na UNESCO-vom popis svjetske baštine. Osušena polja magme prekrivena mahovinom i ostali pejsaži oblikovani su vodom i okruženi planinskim vrhovima. Poseban je iz mnogo razloga, poput činjenice da je riječ o mjestu gdje se razdvajaju dvije tektonske ploče – evroazijska i sjevernoamerička. Svi koji ga posjete ostanu očarani njegovom ljepotom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA