Bendovi Letu štuke i Dubioza Kolektiv udružili su snage i snimili zajedničku pjesmu “Zemlja gori”.

Dino Šaran, fronten grupe Letu štuke te autor teksta i muzike ove numere kratko se osvrnuo na pjesmu, koja ujedno najavljuje izlazak četvrtog studijskog albuma njegovog benda, koji će nositi naziv “Topla voda”.

– Čovjek ili robot? “Zemlja gori” je satirična poskočica o preskakanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali Zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspiriše ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz Njujorka – kazao je Šaran.

Iza aranžmana i produkcije stoji Brano Jakubović iz Dubioze Kolektiv.

– Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za saradnju, jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odlijeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, vlada kantona Sarajevo je donijela akcioni plan preustrojstva javnog komunalnog preduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti – naveli su članovi Dubioze.

Inače, Letu Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album, koji će izaći sredinom novembra, nakon čega će uslijediti njegova regionalna koncertna turneja.

Kako Šaran kaže, na novom albumu možemo očekivati devet pjesama u kojima se isprepliću društveno-angažovane teme sa ljubavnim. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentovati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Režiju pratećeg video-spota za pjesmu “Zemlja gori” potpisuje Admir Švrakić, koji je sa Štukama već sarađivao na spotu za singl “Supermarket”, a kako to sve zajedno zvuči i izgleda, provjerite u nastavku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA