Zašto je i kako pao jedan od šefova Nissana?

474

Predsjednik kompanije Nissan Motor Carlos Ghosn biće razriješen sa funkcije zato što je istragom utvrđeno da je falsifikovao finansijske izvještaje o svojim primanjima.

Ghosn je bio uključen i u druge “velike prekršaje”. Japanska tv kuća NHK izvijestila je da je Ghosn uhapšen danas, nakon što se dobrovoljno javio na saslušanje pred tužilaštvom u Tokiju, javlja agencija AP.

Kršenje finansijskih propisa je, kako poručuju iz Nissana, utvrđeno tokom višemjesečne istrage koju je pokrenuo jedan uzbunjivač, a Ghosn (64) se sumnjiči i da je imovinu kompanije koristio u lične svrhe.

Saopšteno je i da Nissan pruža sve potrebne informacije tužilaštvu i da sarađuje u istrazi, kao i da se jedan dio optužbi tiče Greg Kelly, izvršnog direktora zaduženog za vođenje poslovanja.

Izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa planira da odboru direktora predloži razriješenje Ghosna i Kellya, navodi se u saopštenju kompanije.

– Nisan se duboko izvinjava svojim akcionarima zbog pruzrokovanih briga. Nastavićemo naš rad kako bismo identifikovali probleme sa upravljanjem, i preduzeli odgovarajuće mjere – poručuju iz Nissana.

Grupacija Nissan-Renault-Mitsubishi je među najvećim auto-alijansama u svijetu, sa prošlogodišnjom prodajom od oko deset miliona vozila. Prije nego se priključio timu Renaulta, Ghosn je radio za Michelin Sjeverna Amerika.

Akcije Renaulta su rano jutros pale za 14 odsto.

Najnovije optužbe ozbiljan su udarac za grupaciju, jer dolaze u trenutku kada Nissan i Mitsubishi Motor još uvijek nastoje da prevaziđu skandal oko kontrole kvaliteta.

Ghosn, rođen u Brazilu, koga je francuski Renault poslao da bude na čelu automobilskog saveza sa Nissanom, sproveo je dramatične refrome u japanskoj kompaniji u posljednje dvije decenije spasivši je sa ivice bankrota, navodi AP.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA