Zašto je Google uklonio 13 aplikacija sa Play Store?

447

Google je saopštio da je uklonio 13 aplikacija sa Google Play-a nakon što je istraživač bezbjednosti ustanovio da su ove aplikacije instalirale malware na uređajima na koje su bile instalirane.

Istraživači tvrde da je više od pola miliona Android korisnika preuzelo i instaliralo zlonamjerne aplikacije na svoje uređaje.

Interesantno je da su dvije od ovih aplikacija takođe prikazane u odjeljku “trending” u Play prodavnici. Aplikacije, navedene kao simulacije vožnje automobila i kamiona, više nisu dostupne na Play Store-u.

U tweet-u, ESET security istraživač Lucas Stefanko otkrio je detalje o 13 zlonamjernih aplikacija otkrivenih u Google Play Store-u. On je tvrdio da su ove aplikacije koje sadrže Android malware, preuzete preko 560 000 puta. Interesantno je da su sve aplikacije izlistane na ime samo jednog programera po imenu Luiz Pinto.

Ove aplikacije su u suštini bile prikrivene kao igre, ali nisu radile i srušile bi se svaki put kada je korisnik pokušao da ih pokrene. .

Neke od ovih Android aplikacija uključuju simulator kamiona, simulator za vatrogasnog kamiona, simulator vožnje luksuznih automobila, a sličice prikazuju grafiku koja je identična legitimnim aplikacijama za igrice. Prema riječima Stefanka, otkrivene aplikacije bi sakrile same sebe ali i svoje ikone nakon što bi ih korisnik pokrenuo. Takođe, od korisnka bi bilo zatraženo da instaliraju dodatni APK nazvan “Game Center”, iako nije imao nikakvu funkciju. Istraživač je takođe postavio nekoliko video snimaka koji pokazuju kako su malware aplikacije radile.

Nije prvi put da je na veliki broj Android korisnika bio pogođen zlonamjernim aplikacijama koje sadrže malware. Prošle godine, adware sa automatskim klikanjem nazvan Judi je otkriven u 41 aplikaciji i pogodio je negdje između 8,5 i 36,5 miliona Android uređaja. Takođe, drugi botnet malware nazvan FalseGuide navodno je zarazio milione Android uređaja preko Google Play-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA