Zakoračite u fantastični svijet Festivala nauke (FOTO)

407

Planetarijum, podvodni vatromet, šareno mlijeko, zlatna kiša i još pregršt drugih zanimljivih stvari smjestili su se na ovogodišnjem, osmom po redu, Festivalu nauke u banjalučkom Domu omladine.

Festival je otvorio Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske.

– Naročito će zanimljiv biti naučni šou koji radimo u saradnji sa Centrom za nauku iz Beograda, a koji će na interaktivan način pokušati djeci objasniti pojave oko njih i kako se neke stvari dešavaju – rekao je ministar.

Fascinantan svijet nauke je u samom startu privukao veliki broj znatiželjnih očiju i oduševljenih komentara, a najviše zanimanja mnogobrojnih klinaca pobudilo je pravljenje vulkana i ruka koja gori, te razni eksperimenti iz hemije.

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je proizvodnja hrane, a posjetioce, kao i do sada, očekuju maštovito osmišljene radionice i programi.

Posjetioci festivala nauke mogu da vide, između ostalog, planetarijum – sferni bioskop koji projektuje slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u našem univerzumu.

U okviru naučnog šoua na zabavan način će biti prikazane i objašnjene naučne pojave i eksperimenti iz fizike i hemije. Svi koji dođu moći će da vide robotsku ruku, pamenti sat, naučiće kako raste tijesto, te kako se to pravi robot od Lego kockica.

– Dođite da doživite potpuno novu dimenziju stvarnosti kada budete probali VR 3D naočare, naučićete kako napraviti fontanu, naučiti kako se to vidi zvuk, ali i kako izmjeriti visinu zvukom. Naučićete kakve su to biljke, ali i tele iz epruvete, gledati crve pod mikroskopom, prisustvovati zlatnoj kiši i oluji, a koju ćete moći vidjeti u boci, otkriti kakve su to čarobne granule, podvodni vatromet i “šareno” mlijeko. Ono što je najvažnije, naučićete koliko je zapravo voće važno za zdravlje ali i još mnogo toga zanimljivog i poučnog – poručili su organizatori.

Festival je otvoren do 18 časova, a ulaz je besplatan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA