Višković sa opozicijom, nezavisnim poslanicima, koalicijom “Zajedno za BiH”…

545
Foto: SRNA

Konsultacije mandatara za sastav nove vlade RS Radovana Viškovića danas se nastavljaju susretima sa predstavnicima SDS-a, koalicije “Zajedno za BiH”, PDP-a, nezavisnih poslanika i drugim.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da ova politička partija neće podržati izbor nove vlade Republike Srpske, ali će u njenom radu podržati sva rješenja koja budu u interesu građana.

– Mandatar za sastav nove vlade Radovan Višković ima dosta lijepih ideja, ali je pitanje kako će ih sprovoditi u djelo. Na bazi dosadašnjeg rada Vlade i politike kontinuiteta koja Srpsku nije odvela u dobrom pravcu, Glavni odbor SDS-a je odlučio da djelujemo u opiziciji i jasno je da ćemo se na takav način postaviti i prilikom izbora vlade – rekao je novinarima Govedarica nakon konsultacija sa Viškovićem.

Vukota Govedarica

On je istakao da je u Srpskoj neophodna reforma poreske politike i redefinišu paarafiskalni nameti.

– Budući predsjednik Vlade nas je informisao da je urađen registar ovih nameta i da će biti urađena informacija i analiza o potrebi svih parafiskalnih nameta, što je dobro – dodao je Govedarica.

On kaže da je loša politika zaduživanja u Srpske, što mora biti promijenjeno.

– Na sastanku je razgovarano i o javnim preduzećima. Očekujemo stručnost i odgovornost, što znači da ova preduzeća ne mogu da vode ljudi koji prave gubitke u poslovanjima – rekao je Govedarica i dodao da će sa pažnjom posmatrati rad nove vlade u prvih stotinu dana.

On je naglasio da će srpske stranke u Narodnoj skupštini podržati srpskog člana Predsjedništva BiH prilikom upotrebe mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Edin Ramić

Predstavnik koalicije “Zajedno za BiH” Edin Ramić izjavio je da je značajno što će pažnja nove vlade Republike Srpske biti usmjerena na realni sektor i zapošljavanje, a s ciljem unapređenja standarda građana. Ramić je nakon konsultacija sa mandatarom rekao novinarima da su razgovarali o politikama koje nova vlada želi da sprovede i ostalim značajnim pitanjima.

– Nismo razgovarali o ministarskim pozicijama, jer vjerujem da bi bilo malo i 30 ministarstva u odnosu na političke subjekate koji su zainteresovani da budu u vladajućoj većini – dodao je Ramić.

On je istakao da je na konsultacijama bilo riječi i o problemima sa kojima se suočava povratnička populacija.

– SDA, iz koje dolazim, će ovdje eventualno dogovoriti saradnju sa SNSD-om, ali i na nivou BiH. Nismo bili u prilici da razgovaramo o modelitetima saradnje, osim generalnog opredjeljenja da želimo da radimo zajedno na doborbit građana. Uz ovo mislim i da bi logična saradnja na nivou BiH bila i sa HDZ-om BiH – rekao je Ramić.

Radovan Višković

Višković je rekao da će se nakon konstituisanja nove vlade, što se očekuje tokom decembra, pristupiti usvajanju budžeta i programa ekonomskih reformi za narednu godinu.

Tokom konsultacija sa poslanikom koalicije “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Edinom Ramićem, Višković je istakao da je važno održavati korektan odnos i dijalog da bi bila definisana programska rješenja na dobrobit svih građana Republike Srpske.

On je izrazio zadovoljstvo da se u procesu konsultacija za sastav nove vlade razgovara sa svim parlamentarnim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će dobra saradnja između Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH biti nastavljena i u narednom periodu.

– Nova vlada Republike Srpske ostaje otvorena za sve dobre prijedloge i sugestije i biće podržane inicijative koje su na dobrobit društva i sveukupnog razvoja Republike – istaknuto je danas na konsultacijama mandatara Viškovića sa delegacijom PDP-a.

Uz potpuno razumijevanje situacije, nova vlada Srpske biće otvorena za saradnju, partnerstvo i interakciju u realizaciji projekata od zajedničkog interesa, a sve s ciljem unapređenja i poboljšanja uslova za život svih građana, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U saopštenju se ističe da će nova vlada Republike Srpske biti opredijeljena za saradnju sa svima koji u njoj vide ravnopravnog partnera.

Igor Crnadak

Predstavnici PDP-a, koje je predvodio potpredsjednik partije Igor Crnadak, predstavili su mandataru svoje političke stavove i programske ciljeve na kojima će biti zasnovan rad njihove partije, kao opozicije u republičkom parlamentu, te istakli da su saglasni da sa reformskim programima treba nastaviti s ciljem unapređenja određenih oblasti u društvu.

Nakon konsultacija sa predstavnicima PDP-a, slijede sastanci sa nezavisnim poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske.

Osim sa predstavnicima opozicionih partija, konsultacije će danas biti obavljene i sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Srpske, Saveza sindikata Srpske, Konfederacije sindikata Republike Srpske, te Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Konsultacije se održavaju u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Juče je Višković obavio konsultacije sa predstavnicima SNSD-a, DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i NDP-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA